Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Tutkimuslaitoksen julkaisu Euroopan unionin siviilikriisinhallinta 2035

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
23.9.2016 11.50
Tiedote

Euroopan viimeaikaiset kehityskulut tukevat tässä julkaisussa esitettyä näkemystä kasvavasta tarpeesta siviilikriisinhallinnalle sekä siviilisotilassuorituskykyjen kehittämiselle. Unionin globaalistrategia lupaileekin erityisen hyvää EU-Nato -yhteistyölle sekä kokonaisvaltaiselle kriisinhallinnalle.Toisaalta siviilivoimavarojen kehittämiselle on niin rakenteellisia kuin toimintaympäristöistä kumpuavia haasteita. Julkaisussa tarkastellaan niin näitä, kuin tällä hetkellä havaittavissa olevia siviilikriisinhallinnan kehitystrendejäkin.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen julkaisuja 5:

Johanna Suhonen: Euroopan unionin siviilikriisinhallinta 2035 (PDF, 1,32 Mt)

Johanna Suhosen tutkimusraportti Euroopan unionin siviilikriisinhallinta 2035 on osa laajempaa tutkimuslaitoksen strategisen ennakoinnin tutkimuskokonaisuutta.

Euroopan unioniin kohdistuvassa tutkimuksessa ja keskustelussa päähuomio on pitkään keskittynyt talouden ja lainsäädännön integraatioon ja sen turvallisuuspoliittinen ulottuvuus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Unionin yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvasta siviilikriisinhallinnasta on julkaistu varsin vähän tutkimusta, vaikka se muodostaakin tänä päivänä suurimman osan EU:n kriisinhallinnasta. Kokonaisvaltaisessa kriisinhallinnassa tarvitaan kykyä toimia erilaisten toimijoiden kanssa parhaan yhteisvaikutuksen saavuttamiseksi. Raportin mukaan EU:sta ei ole nykyisten kehitystrendien mukaisesti kehittymässä nykyistä merkittävämpää sotilaallisen kriisinhallinnan toimijaa, siksi sen toiminta painottuu edelleen siviilikriisinhallintaan.

Tämän tutkimusraportin näkemykset ovat tutkijan omia, eivätkä näin ollen välttämättä heijasta Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kantaa.