Hyppää sisältöön

Tutkimuskatsaus – Voiko informaatioajan valtio vapautua maantieteestä?

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Julkaisuajankohta 26.2.2024 13.29
Tiedote

Tutkimuskatsauksessa kuvataan Venäjän ja sen naapurimaiden toimia informaatio- ja kybertilassa.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Mari Ristolaisen tutkimuskatsauksessa kuvataan sekä Venäjän että sen naapurimaiden toimia informaatio- ja kybertilassa ja pohditaan, voiko informaatioajan valtio ”vapautua maantieteestä”. Katsauksessa esitetyt tapaukset kuvaavat informaatio- ja kybertilan valtaamista ja valtiollisuuden haastamista sekä informaatio- ja kybertilasta irrottautumista valtiollisuuden suojaamiseksi.

Tutkimuskatsauksessa tarkastellaan muutamia Venäjän naapurimaihin liittyviä erilaisia tapauksia, joissa valtio on joutunut taistelemaan olemassaolostaan informaatio- ja kybertilassa, sekä miten Venäjän naapurimaat ovat varautuneet tähän taisteluun fyysisen valtioalueen ulkopuolella ennen ja nyt.

Venäjä ei siis perusta vaikuttamistaan ainoastaan fyysiseen maantieteeseen, vaan toimii rajojen ja alueidensa ”uudelleenmäärittelyssä” aktiivisesti myös informaatio- ja kybertilassa. Venäjän suoraa sotilaallista hyökkäystä Nato-maahan pidetään epätodennäköisenä, jolloin vaihtoehtoisten laaja-alaisten vaikutusoperaatioiden mahdollisuus ei-fyysisissä toimintaympäristöissä vastaavasti kasvaa. Valtioiden aluevaltauksia ja miehityksiä informaatio- ja kybertilassa ei ole aikaisemmin nähty juurikaan mahdollisina. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt Venäjää kehittämästä uudenlaisia epätavanomaisia toimintatapoja sekä informaatiopsykologisiin että informaatioteknologisiin valloituspyrkimyksiin Ukrainassa.

Ristolaisen tutkimuskatsaus on osa laajempaa kyberilmiöiden seurantaa ja niiden vaikutusten analysointia, jota Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen Informaatiotekniikkaosastolla suoritetaan kybersodankäynnin menetelmä- ja strategiaseurannan tutkimustehtävän puitteissa.

Tutkimuskatsaus 3–2024: Voiko informaatioajan valtio vapautua maantieteestä?

Lisätietoja

Lisätietoja antaa tarvittaessa Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija FT Mari Ristolainen.

Tutustu myös muihin aiemmin ilmestyneisiin tutkimuskatsauksiin.

´