Trident Juncture 2018 -harjoitus käynnistyy lokakuun lopussa
Puolustusvoimat osallistuu Naton järjestämään monikansalliseen Trident Juncture 18:aan (TRJE18) 25.10.–7.11.2018. Harjoituksen isäntämaa on Norja. Suomalaisia harjoitusjoukkoja toimii Norjan lisäksi myös Suomessa ja Ruotsissa.
TRJE18:ssa maa-, meri- ja ilmavoimien joukot harjoittelevat Puolustusvoimien tehtäviä vaativissa monikansallisissa olosuhteissa. Joukkojen lisäksi harjoitutetaan esikuntien kykyä kansainväliseen yhteistoimintaan.
TRJE18-harjoitukseen linkittyy samanaikaisesti Itämeren alueella järjestettävä merellinen
Northern Coasts 18 (NOCO18) -harjoitus. Suomi toimii NOCO18-harjoituksen johto- ja isäntämaana kiertävän vastuun mukaisesti. Suomesta osallistuu molempiin harjoituksiin yhteensä noin 2400 sotilasta.
Maavoimien harjoitusjoukon koko TRJE18:ssa on noin 250 sotilasta. Porin prikaatin varusmiehistä muodostettu jääkärikomppania harjoittelee osana ruotsalaista prikaatia. Pääkalustona ovat panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot Patrian XA-203:t. Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin välistä sotilaallista yhteistyötä.
Merivoimista Trident Junctureen osallistuu Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania (ATU) Norjassa. Komppanian vahvuus on noin 80 sotilasta. Northern Coasts -harjoitukseen osallistuvien laivasto- ja rannikkojoukkojen vahvuus on noin 1800.
Ilmavoimista TRJE18 -harjoitukseen osallistuu yhteensä yhdeksän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 160 sotilasta. Ilmavoimien joukot tukeutuvat harjoituksessa Rovaniemen ja Norjan ilmavoimien Ørlannin tukikohtiin. Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan Norjan, Suomen ja Ruotsin ilmatilassa.
Rovaniemen tukikohtaan tukeutuu kotimaisen lentokaluston lisäksi Yhdysvaltain F-15C-hävittäjiä ja KC-135-ilmatankkauskoneita sekä Belgian F-16-hävittäjiä.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos tukee harjoituksen logistisia järjestelyjä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Trident Juncture 18 on Naton niin sanottu korkean näkyvyyden harjoitus, joita Nato järjestää kolmen vuoden välein. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 40 000 sotilasta noin 30 maasta. Suomi toimii harjoituksessa kumppanimaan roolissa. Suomen osallistumisen tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja parantaa kansainvälistä yhteistoimintakykyä.