Osiot
Valikko
Puolustusvoimat
FI

Toimitilahankkeen vaikutukset varusmiesten koulutukseen

Rannikkoprikaati 23.11.2018 11.41
Tiedote

Puolustusvoimien ja Senaatin yhteistyössä luotu oppimis- ja työympäristökonsepti käynnistetään Upinniemen Rannikkoprikaatissa, jossa remontoidaan vuonna 2019 ensimmäinen konseptin mukainen kasarmi. Tilauudistus tukee uudistuvaa varusmieskoulutusta, Koulutus 2020 -hanketta.

Tietokoneella piirretty suunnitelma tiloista. Iso tila täynnä pöytiä, tuoleja ja tietokoneita.

Majoituskapasiteetti nousee ja toiminta tehostuu

Upinniemen varuskunnan neljä pääkasarmia remontoidaan vaiheittain vuosien 2019 - 2025 aikana. Remontissa käytetään olemassa olevat neliöt entistä järkevämmin ja monipuolisemmin, mikä lisää kasarmien majoituskapasiteettia sekä tehostaa toimintaa. Varuskunnan eri toimintoja ryhmitellään fyysisesti lähekkäin, mikä nopeuttaa myös varusmiesten siirtymisiä ja aikaa säästyy pääasiaan eli opiskeluun.

Koulutus 2020 -hankkeen tavoitteena on mm. modulaarinen opetussuunnitelma ja lisääntynyt pienryhmätyöskentely, mikä tasaa tilankäytön piikkejä. Ajankäyttö paranee ja toiminta tehostuu.

Kaiken ydin on varusmiesten ja henkilökunnan terveys, turvallisuus ja viihtyisyys, joiden parantamiseen myös kasarmin tiloihin tehtävät muutokset tähtäävät.

Varusmiestuvista viihtyisiä monitoimitiloja

  • Tupien käyttöä tehostetaan niin, että jatkossa niissä ei vain nukuta, vaan niissä voi myös viettää vapaa-aikaa ja opiskella.
  • Tupiin on suunniteltu sopivia paikkoja pienryhmäopiskeluun sekä taulunäytöt, joilta voi katsoa opetusmikroelokuvia tai osallistua tiedotustilaisuuteen.
  • Tupien ilmanlaatu paranee ja siivoustarve vähenee, kun jatkossa märät ja likaiset vaatteet ja varusteet säilytetään tupien ulkopuolella erillisissä ulkovarustevarastoissa. Näin toimien varusmiesten aikaa säästyy sotkujen siivoamiselta muihin asioihin.
  • Käytäviä hyödynnetään jatkossa varusteiden varastointiin, opiskeluun ja kuntoiluun, kun käytäviin sijoitetaan rauhalliset puhelinkoppi-tilat, pieniä kuntosalipisteitä ja ampumasimulaattori.

Muuntuvia koulutustiloja ja pienryhmäopiskelua

Koulutustilat itsessään kokevat myös suuria muutoksia, jotta niitä voidaan hyödyntää paremmin uudistuvassa varusmieskoulutuksessa. Muuntojoustavat tilat ja monikäyttöiset ratkaisut ovat tilankäytön avainsanoja.

  • Tiloihin on tulossa omat alueensa erilaiselle työskentelylle ja niitä voi myös lohkoa pienemmiksi ja muuttaa käyttötarpeen mukaan.
  • Isoissa luokissa tapahtuva opetus vähenee ja tilalle tulee pienryhmiä, yksilöllisiä oppimistehtäviä ja lomittaista harjoittelua. Esimerkiksi ampumista harjoitellaan ensin simulaattoreilla ja sitten radalla.
  • Mikroelokuvat lisääntyvät opetuksessa entisestään ja päätteitä sekä mobiililaitteita hyödynnetään aiempaa enemmän.

Lue lisää Toimitilahankkeen vaikutuksista varusmiesten arkeen Senaatin artikkelista: 5 x näin varusmiesten arki muuttuu