Hyppää sisältöön

Suomen Nato-jäsenyyden sotilaallisen liittymisprosessin päättäminen

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.6.2023 8.33
Tiedote

Suomen Nato-jäsenyyden sotilaallinen liittymisprosessi päätetään Puolustusvoimien ja Naton transformaatiojohtoportaan (Allied Command Transformation, ACT) yhteisellä päätöksellä ja julkilausuman allekirjoituksella. Allekirjoitustilaisuus järjestetään Helsingissä maanantaina 12. kesäkuuta 2023. Puolustusvoimien toimipisteissä liputetaan päivän ajan Nato-lipulla.

Puolustusvoimien toimintaa on sovitettu yhteen Naton kanssa heinäkuusta 2022 alkaen osana sotilaallista liittymisprosessia. Prosessin päämääränä on ollut mahdollistaa Puolustusvoimien osallistuminen Naton toimintaan muiden jäsenvaltioiden asevoimien tapaan. Prosessin aikana Puolustusvoimat on saanut Natolta tietoa sen toiminnoista ja tukea niihin osallistumiseen valmistautumisessa.

Sotilaallinen yhteensovittaminen Naton kanssa on edennyt suunnitelman mukaisesti, ja yhteensovittamista on tehty kattavasti Puolustusvoimien eri toimialoilla esimerkiksi henkilöstön lisäämisen, yhteisen operatiivisen suunnittelun ja puolustussuunnittelun, koulutuksen sekä Nato-osaamisen lisäämisen alueilla. Vaikka muodollinen vaihe päättyy, sotilaallista yhteensovittamista Naton kanssa jatketaan vielä vuosia prosessin päättymisen jälkeen.

Sotilaallinen liittymisprosessi päätetään julkilausuman allekirjoituksella Helsingissä 12. kesäkuuta 2023. Allekirjoitustilaisuus järjestetään Presidentinlinnassa, ja sen isännöi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Julkilausuman allekirjoittavat Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen sekä Naton transformaatiokomentaja kenraali Philippe Lavigne.

Usein kysyttyjä kysymyksiä sotilaallisesta liittymisprosessista

´