Hyppää sisältöön

Suomen ja Viron pääesikuntien päälliköt keskustelivat yhteistyöstä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 27.9.2023 16.06 | Julkaistu suomeksi 27.9.2023 klo 16.07
Tiedote

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen ja Viron pääesikunnan päällikkö, kenraalimajuri Enno Mõts tapasivat Virossa 26.–27. syyskuuta 2023.

Suomen ja Viron pääesikuntien päälliköt tapaavat vuosittain. Tämänkertaisen tapaamisen tavoitteena oli vaihtaa ajantasaista tilannekuvaa Pohjolan ja Baltian turvallisuustilanteesta sekä keskustella Suomen ja Viron puolustusyhteistyöstä. Tapaamisen aikana keskusteltiin myös Ukrainan-sodan havainnoista ja vaikutuksista esimerkiksi sotilaskoulutukseen.

Kenraaliluutnantti Virtasen mukaan Viro on Suomen pitkäaikainen hyvä kumppani ja nyt myös tärkeä liittolaismaa. 

– Maidemme välinen yhteistyö on kaikissa puolustushaaroissa aktiivista. Kiitän kollegaani, kenraalimajuri Mõtsiä, avoimesta keskustelusta ja ajatustenvaihdosta. Saimme hyvän kokonaiskuvan käynnissä olevasta yhteistyöstä ja sovimme sen seuraavista konkreettisista askelista, kuvailee Virtanen.

Kenraalimajuri Enno Mõts tervehtii tyytyväisenä tiivistyvää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa. 

– Oli kunnia tavata suomalainen delegaatio ja keskustella turvallisuustilanteesta sekä sotilaallisesta yhteistyöstä liittoutuman puitteissa. Olen kiitollinen kenraaliluutnantti Vesa Virtaselle vierailusta. Maidemme suhteet ovat tiivistyneet puolustusyhteistyön saralla, ja Viro hyötyy Suomen Puolustusvoimien korkeasta ammattitaidosta, kehuu Mõts.

Kuvassa kenraalimajuri Enno Mõts (vas.), kenraaliluutnantti Vesa Virtanen ja 1. Jalkaväkiprikaatin komentaja, eversti Andrus Merilo (oik.).

Keskustelun ja tiedonvaihdon lisäksi kenraalit vierailivat Tapassa 1. Jalkaväkiprikaatin tukikohdassa ja tutustuivat Virossa toimivaan Iso-Britannian eFP-joukkoon (Enhanced Forward Presence). 

– Tapaamamme liittolaissotilaat Viron 1. prikaatista ja kansainvälisistä eFP-joukoista tekivät vaikutuksen asenteellaan ja ammattitaidollaan. Oli kunnia päästä perehtymään heidän toimintaansa, toteaa kenraaliluutnantti Virtanen.

Naton eFP-toiminnan tarkoituksena on vahvistaa liittoutuneiden läsnäoloa Itä-Euroopassa ja parantaa valmiutta vastata mahdollisiin turvallisuusuhkiin alueella. Keskeinen idea on sijoittaa liittoutuneiden sotilaita rotatoiviksi joukoiksi Itä-Eurooppaan ja Baltian maihin.

´