Hyppää sisältöön

Suomen ja Norjan suojanaamarihankinnan kilpailutus päätökseen

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
21.8.2020 10.07
Tiedote
Lähikuvassa olevassa mustassa CBRN-suojanaamarissa suodattimet on sijoitettu molemmille puolille. Siinä on myös taistelijan näkökenttää laajentava yhtenäinen visiiri.
Kilpailutuksessa valituksi tuli AVON Polymer Productsin (Iso-Britannia) valmistama CBRN-suojanaamari. Kuva Puolustusvoimien logistiikkalaitos.

Suomen ja Norjan puolustusvoimien yhteisen suojanaamarihankinnan kilpailutus on saatu päätökseen. Pohjoismaisen NORDEFCO-puolustusyhteistyön puitteissa toteutetussa kilpailutuksessa valituksi tuli AVON Polymer Productsin (Iso-Britannia) valmistama CBRN-suojanaamari.

Uuden sukupolven suojanaamareilla korvataan Puolustusvoimissa käytöstä poistuvia M95-naamareita. Uudet suojanaamarit tarjoavat taistelijalle aiempaa parempaa suojaa taisteluaineita vastaan. Lisäksi uuden naamarin ergonomia ja käyttömukavuus on aiempaa parempi. Uusi suojanaamari on molemmin puolin sijoitettujen suodattimien ansiosta rakenteeltaan tasapainoisempi. Naamarissa on myös yhtenäinen visiiri, joka laajentaa taistelijan näkökenttää.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Norjan puolustusministeriön alainen Norwegian Defence Materiel Agency (NDMA) allekirjoittivat yhteistyösopimuksen suojanaamarihankinnasta vuonna 2019. Ennen yhteishankinnasta tehtyä päätöstä suojanaamarien vaatimusmäärittely, testaus- ja kokeilutoiminnan määrittely sekä kaupallisen yhteistyön toteutustavat määriteltiin pohjoismaisena yhteistyönä NORDEFCO-toiminnan puitteissa.

Uuden suojanaamarin hankintaprosessiin kuuluivat kevättalvella 2020 järjestetyt kenttäkokeet ja laboratoriotestaukset, joissa arvioitiin tarjouskilpailuun osallistuneiden naamareiden soveltuvuutta Suomen ja Norjan puolustusvoimien käyttöön.

Yhteispohjoismaisen suojanaamarihankinnan kilpailuttamisesta annettiin toimeksianto Naton logistiikkavirasto NSPA:lle (Nato Support and Procurement Agency). NSPA:n toteuttamassa kilpailutuksessa Suomella ja Norjalla on etuosto-oikeus valittuun naamariin, jota tarjotaan hankittavaksi myös muille Naton jäsen- ja rauhankumppanimaille. Yhteishankinnalla tavoitellaan volyymietua, huoltovarmuutta ja yhteensopivuutta.

Puolustusvoimat hankkii kilpailutuksen päättymisen myötä Avonin naamareita ja muuta kauppaan kuuluvaa yksittäisen taistelijan suojelumateriaalia n. 40 miljoonalla eurolla. Naamarit on määrä ottaa koulutuskäyttöön vaiheittain saapumiserästä 2/23 alkaen.

Lisätietoja:
Kapteeni Virpi Väänänen, Maavoimien esikunta, p. 0299 800 (vaihde)