Hyppää sisältöön

Sotavammojen hoitoa voi nyt harjoitella virtuaalisesti

Sotilaslääketieteen keskus
Julkaisuajankohta 29.5.2023 8.33
Tiedote
Ensihoitoteltta maastossa.
Virtuaaliohjelmiston avulla voi harjoitella ensihoitoa ensihoitoteltassa tai lääkintähytissä.

Puolustusvoimissa käyttöönotettu virtuaalinen ensihoitopaikka -ohjelmisto mahdollistaa ensihoitoryhmien koulutuksen paikkariippumattomasti ja kustannustehokkaasti.

Ohjelmisto sisältää kolme telttaan sijoitettua ensihoitopaikkaa sekä Merivoimien koulutustarpeisiin suunnitellun lääkintähytin. Kouluttaja ja koulutettavat toimivat virtuaalitilassa käyttäen virtuaalilaseja ja käsiohjaimia. 
 
Ohjelmisto mahdollistaa vaikeastikin haavoittuneen potilaan hoidon harjoittelun. Sen avulla voidaan harjoitella esim. amputoituneen alaraajan hoitoa ja kirurgisen hätäilmatien avaamista.  Myös kiristyssiteen ja hemostaattisten, verenvuotoa tyrehdyttävien siteiden käytön harjoittelu on mahdollista. Rintakehävammojen hoidossa voidaan harjoitella keuhko-ontelon kanavointia, jolla poistetaan onteloon kertynyttä verta tai limaa.

Kouluttaja paitsi ohjaa koulutettavia myös hallitsee virtuaalipotilaan elintoimintoja kuten happisaturaatioarvoa, verenpainetta ja sykettä koulutettavien tekemien hoitotoimenpiteiden perusteella. Tilanteen realistisuutta voidaan lisätä myös ympäristön äänitehostein.
 
Virtuaalisella ensihoitopaikalla harjoittelevien ei tarvitse olla fyysisesti läsnä samassa paikassa. Kustannussäästöjä syntyy lisäksi siitä, ettei virtuaalinen harjoittelu vaadi kaluston siirtelyä, pystytystä ja purkua eikä huoltoa harjoittelun jälkeen.
 
Ohjelmistoa tullaan jatkossa laajentamaan mm. lisäämällä sen potilasmäärää ja mahdollisia hoitotoimenpiteitä. 
 
Ohjelmiston ovat kehittäneet yhteistyössä Sotilaslääketieteen keskus ja Merisotakoulu.
 
 

´