Hyppää sisältöön

RUSKA 20 -harjoituksen vaikutukset siviilien arkeen maltillisia Keski-Suomessa

Ilmasotakoulu
23.9.2020 12.03
Tiedote

Ilmavoimat järjestää Ruska 2020 -ilmaoperaatioharjoituksen 28.9.‒7.10.2020. Sen aikana Puolustusvoimat sulkee tieosuuden ja rajoittaa kulkua lentokentän ympäristössä Tikkakoskella. Aktiivista harjoitustoimintaa on Keski-Suomessa lisäksi Jämsän Hallissa, Saarijärvellä sekä Petäjävedellä. 

RUSKA 20 -harjoituksen toteutus edellyttää, että Puolustusvoimat käyttää sotilaalliseen harjoitustoimintaan tilapäisesti myös muita kuin pysyvässä käytössään olevia alueita. Keski-Suomessa tarve teiden sulkemiselle tai alueiden haltuun ottamiselle on kuitenkin vähäinen pois lukien Tikkakosken lentokentän ympäristö.

Tikkakoskella suljetaan teitä
Tikkakoskella harjoituksen vuoksi suljetaan Yhdystie 16703 (Luonetjärventie) välillä Muurislahti – Parolantie. Suljettava tieosuus on välillä Luonetjärventie 549 - Luonetjärventie 705. 
Sulun aikana Sarpatintielle on vapaa kulku luoteesta Jokihaaran suunnasta. Parolantielle on puolestaan vapaa kulku Naarantien kautta. 
Jyväskylän lentoaseman pohjoispuolella kiertävä Aatuntie suljetaan Toivolantien risteyksen kohdalta länteen. 

Luonetjärventien ja Aatuntien päätyihin on asennettu ennakkoilmoituskyltit.
Muilta osin ne tieosuudet, joiden käyttöön harjoitustoiminta vaikuttaa Tikkakoskella, sijaitsevat sotilasalueella. Niillä liikkuminen on jo lähtökohtaisesti rajoitettua.
Sulut alkavat aikaisintaan maanantaina 28.9.2020 kello 12:00 ja päättyvät tiistaina 6.10.2020 kello 18:00.  

Tikkakosken lentokentän ympäristön alueilla rajoitetaan liikkumista
Tikkakosken lentokentän ympäristössä rajoitetaan liikkumista kiinteistöillä 179-140-1-1324, 410-412-1-815, 179-413-2-0. Kiinteistöllä 179-410-1-1250, jossa sijaitsee Tikkakosken koirapuisto sekä Länsirannan pururata, kulkua ei rajoiteta mutta alueella on harjoitustoimintaa. 
Muilta osin ne alueet, joiden käyttöön harjoitustoiminta vaikuttaa Tikkakoskella, sijaitsevat sotilasalueella. Niillä liikkuminen on jo lähtökohtaisesti rajoitettua.

 Petäjävedellä ja Saarijärvellä vain vähäisiä vaikutuksia liikkumiseen
Sekä Saarijärven Lähteenmäellä että Petäjäveden Kettulamäellä on RUSKA 2020 -harjoitukseen liittyvää toimintaa välillä 30.9. ‒7.10.2020. Toiminta on luonteeltaan esimerkiksi sotilasajoneuvojen liikennettä, harjoitusjoukkojen maastomajoitusta sekä maaliosasto- että tiedustelutoimintaa. Alueilla ei käytetä paukkupatruunoita tai muitakaan ampumatarvikkeita tai räjähteitä. 
Tilapäisesti harjoitustoimintaan käyttöönotetut alueet sijaitsevat Saarijärvellä valtion ja Petäjävedellä kunnan omistamilla mailla. Alueella kulkemista rajoitetaan harjoitusjoukkojen läheisyydessä.
  
Jämsässä harjoitus rajoittuu sotilasalueelle
Jämsän Hallissa RUSKA 20 näkyy lähinnä hieman kohonneena sotilasliikenteenä Hallin lentokentän ympäristössä. Muilta osin harjoitustoiminta tapahtuu sotilasalueilla, eikä sillä ole vaikutusta siviilitoimintaan tai -liikenteeseen.

Yhteydenotot (teiden ja alueiden luvat sekä muut asiat): 
Ilmasotakoulun viestintä
Laura Kaipainen
[email protected]
p. 0299 800 (puolustusvoimien vaihde)


Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta, sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Ruska 20 -harjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä.