Hyppää sisältöön

PVJJK juhli 15 vuoden taivaltaan Jyväskylässä

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus
Julkaisuajankohta 15.6.2022 13.10
Tiedote
kuva jossa Juha Ravanti puhuu yleisölle

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus vietti 15-vuotisjuhlaansa tiistaina 14.6. Jyväskylässä. Henkilöstö- ja kutsuvierastilaisuuteen oli kokoontunut paikan päälle 330 henkilöä. Tilaisuudessa paikalla olivat Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraalimajuri Kari Nisula ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto. Juhlapuhujana oli filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari.

Prikaatikenraali Vähätiitto korosti puheessaan sitä, että PVJJK toimii verkottuneesti koko Puolustusvoimien ICT-osaamiskeskuksena ja on siten jatkuvan arvioinnin kohteena. Hän kiitti keskuksen henkilökuntaa siitä, miten hyvin toimintaa on kehitetty ja parannettu alati muuttuvassa ympäristössä. 

Keskuksen johtaja, kommodori Juha Ravanti sanoi, että PVJJK on täynnä monipuolista ja erilaista syväosaamista. Hän on ylpeä siitä, miten korkea palvelutaso ja Puolustusvoimien joukkojen tukeminen on kyetty ylläpitämään myös koronapandemian myötä alkaneissa poikkeuksellisissa työskentelyolosuhteissa. Tämä on hänen mukaansa merkki sitoutuneisuudesta, ammattitaidosta ja isänmaanrakkaudesta. 

Ravanti nosti esiin, että 2010-luvulla toimialalla aloitettu kyberpuolustuksen suorituskyvyn rakentaminen on osoittautunut oikeansuuntaiseksi. Viimeisimpänä esimerkkinä siitä ovat Puolustusvoimien ja sen kumppanien erinomaiset tulokset kansainvälisisissä kyberalan harjoituksissa ja tapahtumissa viime aikoina. 

Lisäksi Ravanti muistutti, että digiajassa jokaisen Puolustusvoimien työntekijän tulee osata tietoyhteiskunnan perustaidot, ja vuoden 2022 alusta toimintansa aloittanut Johtamisjärjestelmä koulu on kyber- ja informaatiopuolustuksen lisäksi satsaus koko henkilöstön digitaaliseen osaamiseen.

Juhlapuheessaan Martti J. Kari kertoi informaatiopsykologiasta, sen historiasta ja miten sitä käytetään tänä päivänä osana informaatiosodankäyntiä. Informaatiopsykologisen sodankäynnin perimmäisenä tarkoituksena on kansallisen tarinan tuhoaminen. Suomen kansallinen tarina on demokratian, hyvinvoinnin ja tasa-arvon mallimaa. Kari esitti, että Suomeen pitäisi perustaa Ruotsin-mallin mukainen psykologinen puolustusvirasto suojelemaan kansallista tarinaamme, ja hänen mukaansa sen luonteva sijoituspaikka olisi Jyväskylä. 

kuva jossa Martti Kari puhuu yleisölle.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK) perustettiin yhdistämällä Puolustusvoimien Tietotekniikkalaitos ja maanpuolustusalueiden johtamisjärjestelmäosastot sekä tietotekniikkakeskukset. Keskuksen toiminta käynnistyi 1.1.2007.

Puolustusvoimauudistus vuonna 2015 vaikutti merkittävästi keskuksen kokoonpanoon ja yhteistyösuhteisiin. Uudistuksen yhteydessä PVJJK kumppanoitui Suomen Turvallisuusverkko Oy:n ja silloisen Haltikin, eli nykyisen Valtorin turvallisuusverkkoyksikön kanssa.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus vaalii Puolustusvoimien Tietotekniikkalaitoksen ja sen edeltäjien Puolustusvoimien Atk-laitoksen ja Puolustuslaitoksen Tietokonekeskuksen perinteitä.
Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK) mahdollistaa puolustusvoimien johtamisen. Se järjestää puolustusvoimien tietotekniset palvelut. Keskuksen päätehtäviin kuuluu myös kyberpuolustus. 

Johtamisjärjestelmäkeskus on Pääesikunnan alainen laitos. PVJJK toimii 18 paikkakunnalla ympäri Suomen, ja sen palveluksessa on noin 450 työntekijää, joista suuri osa on siviilihenkilöstöä. PVJJK:n esikunta sijaitsee Jyväskylässä.