Hyppää sisältöön

Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta reserviin yli 8600 varusmiestä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 15.6.2023 9.00
Tiedote

Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta siirtyy reserviin torstaina 15. kesäkuuta yhteensä yli 8600 varusmiestä. Reserviin siirtyvistä 416 on naisia.

Maavoimista kotiutuu 6 882 varusmiestä, joista 359 on suorittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. Merivoimissa palvelleista varusmiehistä kotiutuu 956, joista 32 on naisia, ja Ilmavoimista 495, joista naisia 19. Rajavartiolaitoksesta kotiutuu 278, joista 6 on naisia. Kotiutuvat varusmiehet ovat palvelleet koulutuksesta riippuen 347 tai 165 päivää. Pidemmän palvelusajan varusmiehet ovat saaneet esimerkiksi johtaja- tai valmiusyksikkökoulutuksen. Lyhyemmän palvelusajan varusmiehet ovat toimineet miehistötehtävissä.

Asevelvollisuus jatkuu reservissä 

Tänään kotiutuvat ovat ensimmäisiä Suomen Nato-jäsenyyden aikana reserviin siirtyviä. Moni varusmiehistä on päässyt harjoittelemaan käytännön yhteistyötä uusien liittolaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen lähettää terveisensä reserviin siirtyville ja nostaa esiin reservin tärkeyden myös Nato-Suomen puolustukselle: 

– Voitte onnitella itseänne ensimmäisenä Nato-jäsenyyden aikana kotiutuvana ikäluokkana. Varusmiespalveluksenne on nyt suoritettu, mutta asevelvollisuutenne jatkuu reservissä. Suomen sotilaallinen puolustus lepää reserviläisten harteilla, eikä Suomen Nato-jäsenyys muuta tämän kokonaisuuden merkittävyyttä. Naton jäsenenäkin Suomen puolustaminen on ensi sijassa Suomen ja suomalaisten tehtävä. 

Eversti Pietiläinen kertoo, että Nato-jäsenyydellä tulee olemaan vaikutuksia myös reservin tulevaisuuteen. Tällä hetkellä kaikkia jäsenyyden vaikutuksia reservin koulutukseen ei ole vielä tunnistettu, mutta tavoite on Pietiläisen mukaan selkeä:  

– Osaava suomalainen reserviläinen, joka kykenee toimimaan yhdessä kansainvälisten joukkojen ja organisaatioiden kanssa niin harjoituksissa kuin tarpeen tullen kriisin aikana. Osaamisenne on oltava tarvittaessa Puolustusvoimien käytössä, ja sitä tulee ylläpitää. Sotilaallisia valmiuksia kehittäviä taitoja voi harjoittaa Puolustusvoimien kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten lisäksi esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vapaaehtoisen maanpuolustuksen kursseilla. 

Kiitämme kaikkia kotiutuvia ansiokkaasta palveluksesta!

Uusi saapumiserä aloittaa palveluksensa maanantaina 3. heinäkuuta.

Reservissä - Reserviläinen - Intti.fi

´