Hyppää sisältöön

Försvarsmakten firar den nationella veterandagen

Försvarsmakten
25.4.2021 8.00
Pressmeddelande

Försvarsmakten visar respekt för veteranerna från våra krig genom traditionella hälsningar och musik. Den nationella veterandagens huvudtillställning är en televiserad festsändning som kan ses på TV1-kanalen klockan 15.00 den 27 april.

För att förbereda den värdiga festen publiceras söndagen den 25 april en video (på finska) om mannen bakom hymnen Veteranens kvällssång. Kompositören Kalervo Hämäläinens sonson Sauli Hämäläinen (pianist i Flygvapnets musikkår) berättar historien om sin farfar samt spelar sitt eget arrangemang av verket på flygel. I videon berättas den förbluffande historien om frontveteranen från två krigs livsverk som kompositör, kör-och orkesterledare, musikpedagog och påverkare i det finländska musiklivet. 

På den egentliga festdagen den 27 april publicerar Försvarsmaktens värnpliktsmusikkår en annan ny version av Veteranens kvällssång. I projektet har olika ensembler från värnpliktsmusikkåren samlats till en stor och mäktig ensemble där det ingår bandmusiker, marschtrummare, körsångare och blåsinstrument. Verket har arrangerats av värnpliktsmusikkårens kapellmästare, musikpremiärlöjtnant Risto Sojakka. Beväringarna har själv ansvarat för musiken, bandningen, mixandet och videoproduktionen.

Den nationella veterandagens festsändning visas på TV1-kanalen den 27 april klockan 15.00. På den en timme långa festen uppträder sångaren Maria Ylipää, Gardets musikkårs mässingsseptett samt skådespelarna Anja Pohjola och Esko Roine. Festens konferencier är Lari Halme.

Veterandagskvällen avslutas av en mässingskvintett från Lapplands militärmusikkår som spelar Fanfar till fanan och Sång till fann vid Trerikesröset i Kilpisjärvi.

Musikvideona kan ses förutom på Försvarsmaktens Facebooksida också på Flygvapnets, Försvarsmaktens värnpliktsmusikkårs och Lapplands militärmusikkårs YouTube-kanaler. 

De veteranintervjuer som gjordes i samband med självständighetsdagen 2020 kan ses på YouTube: Pertti Jauhiainen, Sylvi Leino, Unto Haapasalmi ja Paavo Kotilainen