Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat ja Maanpuolustuskoulutus MPK – yhteistyössä osaavan reservin kouluttamiseksi

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 25.6.2024 14.01 | Julkaistu suomeksi 25.6.2024 klo 14.02
Tiedote

Reserviläiset muodostavat Suomen puolustuksen vahvan kivijalan, ja varusmiespalveluksessa opittujen taitojen ylläpitäminen ja osaamisen kehittäminen reservissä on keskeistä. Puolustusvoimat ja MPK toimivat tiiviissä yhteistyössä osaavan reservin kouluttamiseksi.

Reserviläisten koulutus toteutetaan Puolustusvoimien kertausharjoituksina, vapaaehtoisina harjoituksina sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämänä sotilaallisia valmiuksia palvelevana koulutuksena. Kertausharjoitukset ovat keskeinen osa asevelvollisuutta, ja ne ylläpitävät sodan ajan joukkojen suorituskykyä ja maanpuolustustaitoja. MPK:n koulutus keskittyy yksilöiden sotilaallisten valmiuksien ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

MPK:n kurssitarjonta käsittää lähes kaikki Puolustusvoimien aselajit ja keskeisimmät koulutushaarat. Sodan ajan joukkoon sijoitettujen sekä varareserviin kuuluvien lisäksi MPK tarjoaa kaikille sopivaa koulutusta, joka kehittää osallistujan turvallisuustietoisuutta ja -valmiuksia. 

”Operatiivista kumppanuutta parhaimmillaan” 

Viime vuosina MPK:n tarjoama koulutus on laajentunut palvelemaan yhä enemmän valmiutta ja Puolustusvoimien joukkotuotantoa, mikä on kasvattanut MPK:n roolia myös Puolustusvoimien merkittävänä operatiivisena kumppanina. 

– MPK kouluttaa vuosittain kymmeniä tuhansia reserviläisiä ja muodostaa näin ollen merkittävän osan reservin koulutuksen kokonaisvolyymista. MPK:n operatiivinen vaikuttavuus on kasvanut, ja yhteistyömme on saanut uusia ulottuvuuksia. Yhteistyömme MPK:n kanssa on merkittävää Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta, toteaa Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen.

MPK:n koulutus on suunniteltu yhteensopivaksi Puolustusvoimien tarpeisiin, ja MPK:n toimintaan sitoutuneet reserviläiskouluttajat kouluttavat myös Puolustusvoimien järjestämissä kertausharjoituksissa. 

- Tavoitteena on, että asetamme noin tuhat reserviläistä Puolustusvoimien kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten kouluttaja- ja tukitehtäviin vuosittain. Yhteinen koulutusten suunnittelu ja toimeenpano sekä reserviläiskouluttajien yhteiskäyttö ovat operatiivista kumppanuutta parhaimmillaan, toteaa MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan reservin koulutustapahtumien määrää kasvatettiin merkittävästi; kertausharjoitusten määrää lisättiin, ja MPK nosti koulutuksen volyymia vastatakseen kasvaneeseen koulutustarpeeseen ja kysyntään. Vuonna 2023 MPK koulutti väkeä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 

MPK tarjoaa koulutusta kaikille kansalaisille. Kursseilla voi oppia jokaiselle kansalaiselle hyödyllisiä taitoja sekä tutustua varusmiespalvelukseen. Voit tutustua MPK:n kurssitarjontaan koulutuskalenterissa
 

´