Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja Pohjoismaiden puolustusvoimien komentajien kokoukseen Ruotsiin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 13.4.2023 8.00
Tiedote

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen matkustaa Pohjoismaiden puolustusvoimien komentajien kokoukseen Ruotsiin.

Kokouksessa keskustellaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyöstä (Nordic Defence Cooperation, NORDEFCO). Vuosittaisen kokouksen isännöi Ruotsin puolustusvoimien komentaja kenraali Micael Bydén. Ruotsi toimii vuoden 2023 NORDEFCO:n puheenjohtajana.

Kuluvan vuoden aikana yhteistyössä keskitytään yhteistyön sopeuttamiseen Euroopan uuteen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen ja Ukrainan tuen jatkamiseen. Yksi vuoden 2023 prioriteeteista on uuden vision kehittäminen pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Kivinen osallistuu kokoukseen yhdessä puolustusvoimien strategiapäällikön, kenraalimajuri Janne Jaakkolan kanssa.

 

Pohjoismaat ovat sitoutuneet NORDEFCO-yhteistyöhön ja sen kehittämiseen

Turvallisuusympäristön muutos Euroopassa on edistänyt pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Kokouksessa keskustellaan yhteistyön kehittämisen mahdollisuuksista. Keskeistä on turvallisuuden ja vakauden lisääminen Pohjois-Euroopassa, Itämerellä ja arktisella alueella. Näillä kolmella alueella tapahtuva kehitys ja sotilaallinen toiminta vaikuttavat kaikkien Pohjoismaiden turvallisuuteen. 

Yhteisestä turvallisuusympäristöstä huolimatta jokaisella Pohjoismaalla on geostrategisesta sijainnistaan johtuvia erityispiirteitä, jotka vaikuttavat yhteistyöhön. Myös se, että kaikki Pohjoismaat eivät ole NATO:n jäseniä, vaikuttaa yhteistyöhön. Parhaimmillaan erilaiset näkökulmat ja painotukset täydentävät toisiaan. Pohjoismaiden yhteisvaikutus on kokoaan suurempi.

Yhteisellä toiminnalla korotetaan välikohtausten ja hyökkäysten kynnystä. Rauhan aikana suunniteltu, rakennettu ja harjoiteltu yhteistoimintakyky tähtää siihen, että Pohjoismaat voivat toteuttaa ennakkosuunnitteluun pohjautuvia puolustusta koskevia toimia yhdessä, kaikissa olosuhteissa.

´