Hyppää sisältöön

Paukkupatruunoiden rinnalle uusi sähköinen järjestelmä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 2.2.2023 12.45
Tiedote
Kuvassa sotilas ampuu rynnäkkökiväärillä rakennuksessa

Puolustusvoimat ottaa käyttöön paukkupatruunan korvaavan järjestelmän, joka laajentaa taistelukoulutuksen toteutusmahdollisuuksia, lisää turvallisuutta ja vähentää meluhaittaa.

Uudessa järjestelmässä aseeseen kiinnitetään laite, jolla laukausta kuvaavat ääni ja suuliekki toteutetaan sähköisesti kaiuttimen ja LED-valon avulla, eikä järjestelmää käytettäessä siten tarvita paukkupatruunoita. 

− Tällä hankinnalla lisätään koulutusmahdollisuuksia erilaisissa taistelutilanteissa, toteaa Pääesikunnan koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen.

Järjestelmän käytöllä voidaan harjoitella taistelua olosuhteissa, joissa paukkupatruunoiden käytöstä voi muodostua turvallisuusriski tai niiden käyttö ei ole tarkoituksenmukaista. Paukkupatruunoiden käyttöä rajoittavat turvallisuusmääräykset, jotka koskevat muun muassa kohti ampumista lyhyillä etäisyyksillä, hylsyjen aiheuttamia vaurioita rakenteissa sekä meluhäiriöitä, eivät rajoita järjestelmän käyttöä. Paukkupatruunan korvaava järjestelmä vähentää huomattavasti riskiä kuulovaurioille, koska järjestelmän tuottaman äänen voimakkuus on kuuloturvallinen. Paukkupatruunoiden määrä ja saatavuus eivät myöskään rajoita taistelun harjoittelua ja siihen liittyvää tulitoimintaa.

Hankepäällikkö majuri Mika Kärsämä toteaa aseen toiminnan olevan asennuksen ja kalibroinnin jälkeen käyttäjälle sama kuin oikean aseen käyttö kovilla tai paukkupatruunoilla, lukuun ottamatta patruunoiden käsittelyä.

Järjestelmä on yhteensopiva Puolustusvoimien käytössä olevan kaksipuolisen taistelun simulointijärjestelmän (KASI-simulaattorijärjestelmä) kanssa. Hankinnalla on voitu turvata simulaattorin käyttö siinä tapauksessa, että paukkupatruunoita ei ole riittävästi saatavilla. Paukkupatruunan korvaavaa järjestelmää voidaan kuitenkin käyttää myös ilman KASI-simulaattoreita.

Puolustusvoimat jatkaa paukkupatruunoiden käyttöä koulutuksessa edelleen. Nyt hankitun järjestelmän käytöstä saatavien kokemusten perusteella on mahdollista lisätä korvaavien laitteiden käyttöä tulevaisuudessa.

Järjestelmän toimittaja on israelilainen Bagira Systems Ltd, ja valmistajan tuotenimi on MAGNET Lite.

´