Hyppää sisältöön

Pääesikunnan päällikkö vieraili SHAPE:ssa ja Brunssumissa

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 27.7.2023 15.00
Tiedote
Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen sekä SHAPE:n esikuntapäällikkö, amiraali Joachim Rühle

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen vieraili Naton operaatiojohtoportaan johtoesikunnassa (SHAPE) ja Naton yhteisoperaatioesikunta Brunssumissa (JFCBS) 26.–27. heinäkuuta.

Naton operaatiojohtoportaan johtoesikunnassa kenraaliluutnantti Virtasen vastaanottivat Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentaja, amiraali Keith Blount sekä SHAPE:n esikuntapäällikkö, amiraali Joachim Rühle

– Keskustelimme amiraali Blountin ja amiraali Rühlen kanssa muun muassa turvallisuustilanteesta ja Naton komentorakenteesta sekä yhteensovittamisen etenemisestä. Avoin dialogimme edistää sekä Suomen että liittouman tavoitteita, kenraaliluutnantti Virtanen painotti.

Brunssumissa Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Virtanen tapasi Brunssumin yhteisoperaatiojohtoportaan esikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Krzysztof Królin ja osallistui round table -keskusteluihin. Keskustelujen aiheina olivat muun muassa ajankohtainen turvallisuustilanne sekä pohjoisten alueiden turvallisuus ja puolustus. 

Kenraaliluutnantti Virtanen kuvailee Brunssumin-vierailuaan hyväksi tilaisuudeksi keskustella sotilasliiton itäisten alueiden puolustuksesta.

– Keskustelumme Naton yhteisestä puolustuksesta olivat antoisia. Turvaamme Itämerta ja pohjoista osana Natoa hyödyntäen omaa vahvaa puolustustamme. Intressimme ovat yhteiset, ja syvä yhteistyömme niiden parissa jatkuu. Nämä tapaamiset ovat arvokkaita niin Suomelle kuin Natolle.

Pääesikunnan päällikkö tutustui vierailunsa aikana myös Nato Early Warning ja Control Force -esikuntaan. Lisäksi ohjelmaan sisältyi vierailu Suomen pysyvässä Nato-edustustossa. 

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen tervehtii Naton Euroopan-joukkojen apulaiskomentaja, amiraali Keith Blountia

Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) on Naton operaatiojohtoportaan (ACO) ja Naton Euroopan-joukkojen komentajan (SACEUR) alainen johtoesikunta. SHAPE sijaitsee Casteaun kylässä Belgiassa. 

Alankomaissa sijaitseva Joint Forces Command Brunssum (JFCBS) on yksi Naton kolmesta operatiivisen tason esikunnasta. JFCBS suunnittelee, toteuttaa ja tukee liittouman sotilaallisia operaatioita vastuualueellaan.

´