Hyppää sisältöön

Marsseista heavy-musiikkiin

Puolustusvoimat
15.11.2021 14.54
Tiedote
kuva jossa kolme puhallinsoittajaa Rakuunasoittokunnasta rakuunaunivormussa.

Sotilasmusiikkiala yhtenä tapahtuma-alan edustajana on päässyt vihdoin normaaliin kiertuevauhtiin.

Marraskuu on sotilasmusiikille erityisen juhlallista aikaa, sillä sotilassoittokuntien asema vakinaistettiin historiassa keisarillisella julistuksella 24.11.1881. Tämän vuoksi marraskuun 24. päivää vietetään suomalaisten sotilassoittokuntien perinnepäivänä. Perinnettä pidetään yllä jokaisessa suomalaisessa soittokunnassa marraskuussa järjestettävällä konserttikiertueella omalla alueella. 

– On todella virkistävää nähdä soittokunnat jälleen oikean yleisön edessä! kommentoi sotilasmusiikkialan intendentti Marjo Riihimäki

– Poikkeusoloissa tutuksi tulleet striimaus ja musiikkivideot palvelevat varmasti seuraajiamme jatkossakin, mutta merkityksellisintä on kohdata ihmiset. Myös muusikot kokevat työnsä merkityksellisemmäksi, kun yleisön reaktiot musiikkiin näkyvät ja kuuluvat, jatkaa Riihimäki.

Loppuvuoden monipuolinen konserttikattaus

Marraskuussa järjestettävien konserttikiertueiden lisäksi sotilassoittokunnat tarjoavat yleisölle itsenäisyyspäivän aattona konsertteja. 

– Tämä loppuvuoden konserttikattaus on niin monipuolinen, että siitä löytyy varmasti lähes jokaiselle oma suosikki, kuvailee Riihimäki. 

Sotilassoittokuntien joulukonsertit ovat erittäin suosittuja ja soittokunnat esiintyvät omilla alueillaan koko joulukuun ajan. 

Vuoden viimeisenä esiintymisenä Laivaston soittokunta tahdittaa myös televisiossa nähtävän Joulurauhan julistuksen 24.12. Turussa. Laivaston soittokunnan Navy Metal -heavymusiikin kiertueella nähdään raskaita tulkintoja heavy-musiikin ja hard rockin klassikoista. Raudanlujina solisteina toimivat Timo Kotipelto (Stratovarius), Nitte Valo (Dreamtale) ja Ilari Hämäläinen.

Rakuunasoittokunnan juhlavuosi huipentuu 100-vuotisjuhlakonserttiin. Konsertin juontajana on musiikkineuvos Seppo Hovi ja laulusolisteina Angelika Klas ja Hannu Lehtonen. Juhlavuodelle on myös tilattu moderni, ratsuväestä ja ratsuväen hengestä aiheensa ammentanut puhallinorkesteriteos palkitulta säveltäjältä Jukka-Pekka Lehdolta. Teos on yksi Rakuunasoittokunta 100 -juhlavuoden merkkipaaluista.

Kaartin soittokunnan Kohtalon voima -konsertit sisältävät jylhiä ooppera-aarioita bassolaulaja Timo Riihosen tulkitsemana ja sinfonista puhallinmusiikkia. Joulukonsertissaan Kaartin soittokunta esiintyy solistinaan Karita Mattila. 

Lapin sotilassoittokunnan Korundi IV – Uudesta ja vanhasta maailmasta vie yleisön puhallinorkesterille sävelletyn musiikin mukana uudelle ja vanhalle mantereelle. Konsertissa kuullaan teoksia Suomesta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. 

Varusmiessoittokunnan aliupseerikurssin bändilinja esiintyy jo perinteeksi muodostuneella, energisellä Joulupop!-kiertueella. Lavalla nähdään räiskyviä ja energisiä sovituksia sekä perinteisistä että uudemmista joululauluista Varusmiessoittokunnan monipuolisen viihdekokoonpanon esittämänä. 

kuva jossa kitaraa soittava joulupukki

The Big XMas -konserteissa luvassa on harvinaislaatuinen ilta kahden suomalaisen ammatti- big bandin siivittämänä. Ensimmäistä kertaa samalle lavalle nousevat UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Ilmavoimien Big Band saavat solisteikseen laulajat Antti Koivulan ja Elena Mindrun. Ohjelmassa on tunnettuja joululauluja kotimaasta ja maailmalta big bandeille sovitettuna.

Lapin sotilassoittokunta: Korundi IV
19.11. Rovaniemi

Laivaston soittokunta: Navy Metal
16.11. Lahti
17.11. Hämeenlinna
18.11. Helsinki
24.11. Turku

Kaartin soittokunta: Kohtalon voima
22.11. Lahti
23.11. Helsinki

Rakuunasoittokunta 100 -juhlakonserttikiertue
24.11. Joensuu
25.11. Mikkeli
26.11. Lappeenranta

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta: Joulupop!
25.11. Turku
26.11. Hamina
28.11. Rauma
29.11. Helsinki

Ilmavoimien Big Band: The Big XMas
13.12. Helsinki
14.12. Jyväskylä

Lisätiedot konserteista ja liput: konserttikalenteri.puolustusvoimat.fi. Sotilassoittokuntien itsenäisyyspäivä- ja joulukonsertit löytyvät myös samasta kalenterista!