Hyppää sisältöön

Lääkintäalan varusmiehet tukevat koronavarautumista

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
22.4.2020 12.35
Tiedote

Koronavirustilanne on vaikuttanut Puolustusvoimissa varusmiesten arkeen monin tavoin muun muassa koulutusjärjestelyiden muutosten ja virka-aputehtävien myötä. Maaliskuun lopulta lähtien myös Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen alaisessa Logistiikkakoulussa järjestettävän lääkintäalan reserviupseerikurssin käyneet varusmiehet ovat tukeneet Puolustusvoimien varautumista koronaepidemian vaikutuksiin. Lääkintäkokelaat komennettiin vahventamaan Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemia varuskunnissa eri puolilla Suomea.

Upseerikokelas Krista Korja Puolustusvoimien ambulanssin edessä

Eräs varusmiehistä on upseerikokelas Krista Korja, joka palvelee Satakunnan lennostossa toimivalla Tampereen terveysasemalla. Vuonna 2018 lääkäriksi valmistunut Korja kertoo, että varusmiesten ja henkilökunnan terveydenhuoltopalveluita tuottavalla terveysasemalla perustehtäviä hoidetaan nyt tilanteen edellyttämin poikkeusjärjestelyin.
 
– Osallistun vastaanottojen pitämiseen pääasiassa etänä puhelimitse ja tapaamme vain tarvittaessa potilaita henkilökohtaisesti. Lisäksi olen mukana varuskuntaa koskevien epidemiatilanteen vaatimien varotoimien suunnittelussa, pidän yllä epidemiatilannekuvaa paikallisesti ja raportoin siitä eteenpäin.
 
Lääkintäalan reserviupseerikurssi käynnistyi palveluserän II/19 osalta viime vuoden syksyllä 24 lääkärin, seitsemän hammaslääkärin ja kahden proviisorin vahvuudella.

Siviilissä terveydenhuollon ammattilaiseksi kouluttautuvien tai jo opintonsa päättäneiden varusmiesten ammattitaitoa on kurssilla laajennettu poikkeusolojen 
osaamisella perehdyttämällä heitä toimimaan kenttälääkinnän eri tehtävissä. Vuoden alusta alkaneeseen johtajakauteen on kuulunut työskentelyä Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemilla, yliopistollisten keskussairaaloiden apteekeissa sekä yliopistosairaaloissa ja jatkokoulusta Logistiikkakoululla Riihimäellä.
 
Kevään aikana lääkintäkokelaiden varusmiespalveluksen normaaliin läpivientiin olisi kuulunut vielä ennen kesäkuussa tapahtuvaa reserviin siirtymistä siirto Puolustusvoimien joukko-osastoihin kouluttamaan poikkeusolojen lääkintäjoukkoa. Koronavirusepidemian vuoksi lääkintäkokelaat ovat kuitenkin toistaiseksi käytännön työtehtävissä varuskuntien terveydenhuoltoa palvelevilla Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemilla. Joukko-osastopalvelus toteutuu epidemiatilanteen salliessa.
 
Vaikka monien muiden varusmiespalvelustaan suorittavien tavoin palveluksen loppuaika näyttää nyt lääkintäkokelaille hieman tavallisesta poikkeavalta, on kokelas Korja tyytyväinen sen antiin.

– Palvelus lääkintätehtävissä on ollut hieno mahdollisuus itsensä haastamiseen. Nyt arki on erilaista kuin miltä palveluksen alussa näytti, mutta kurssin erinomainen yhteishenki kantaa edelleen. Ollessamme sijoitettuina eri puolille Suomea pidämme yhteyttä viestittelemällä päivittäin, Korja kertoo.

Lisätietoa palveluksesta varusmieslääkärinä Intti.fi-sivustolla