Hyppää sisältöön

Kutsuntojen ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuksien yhdistämistä pilotoidaan vuonna 2024

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 3.4.2023 13.02
Tiedote

Kutsuntojen ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuksien yhdistämistä pilotoidaan Lapissa, Uudellamaalla ja Hämeessä syksyllä 2024. Pilotti on konkreettinen toimi asevelvollisuuden kehittämisessä.

Naisten valintatilaisuuksien yhdistämistä kutsuntatilaisuuksien kanssa samaan ajankohtaan pilotoidaan Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella. Tulevaisuudessa suuntana ovat yhteiset tilaisuudet, jotka toteutetaan työn alla olevan kutsuntauudistuksen myötä.

Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueelta palvelukseen hakeneiden naisten valintatilaisuudet järjestetään miesten kutsuntojen kanssa samanaikaisesti 15.8.-15.12.2024. Pilottialuetoimistojen alueelta hakevat naiset voivat hakea aikaisintaan saapumiserään 1/25. Joukko-osastot määräytyvät aluetoimistojen kiintiöjoukko-osastojen mukaisesti.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi kertoo pilotin olevan konkreettinen toimi asevelvollisuuden kehittämisen saralla.

– Puolustusvoimat tavoittelee naisten määrän lisäämistä vapaaehtoisessa asepalveluksessa noin 2000 naiseen tulevaisuudessa, johon yhteiset kutsunta- ja valintatilaisuudet ovat yksi keino. On tärkeää, että tietoa asepalveluksesta ja kokonaisturvallisuudesta jaetaan jatkossa tasapuolisesti koko ikäluokalle. Kutsuntajärjestelmää kehitetään ja tulevaisuudessa suunnitelmana on pilotoida myös yhteisen informaatiopäivän järjestämistä kouluissa. 

Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta uudistui vuonna 2022. Hakuaika palvelukseen aikaistui kuudella viikolla, ja päättyy 15. tammikuuta. Hakuaikataulun muutoksella naisten valintatilaisuudet ja niihin liittyvät terveystarkastukset saadaan samaan rytmiin kutsuntojen kanssa.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on taas auki

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voi hakea jälleen 3. huhtikuuta alkaen, ja haku päättyy 15. tammikuuta 2024. Nyt alkava haku toteutetaan ensimmäistä kertaa OmaIntti -palvelussa. OmaIntti on Puolustusvoimien uudistettu asevelvollisille ja vapaaehtoisille naisille suunnattu sähköinen palvelu. Palvelussa käyttäjälle luodaan henkilökohtainen asevelvollisuuden aikajana, joka sisältää kohdennetut ajankohtaiset sisällöt ja asiointipalvelut. OmaIntti avautuu myös muille eri asevelvollisuuden vaiheissa oleville, kutsunnanalaisille, palvelukseen valmistautuville, palveluksessa oleville ja reserviläisille tämän vuoden aikana. OmaIntti -palvelu löytyy osoitteesta asiointi.puolustusvoimat.fi.

Hakeutuminen naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Voit hakea naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi sopii sotilaskoulutukseen. Hakeutuminen tapahtuu OmaIntti -palvelussa 15.1.2024 mennessä.

Näin haet:

1.    Kirjaudu OmaIntti -palveluun 
2.    Täytä ja tulosta ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten
3.    Käy lääkärintarkastuksessa
4.    Täytä ja lähetä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen OmaIntti-palvelussa
5.    Lähetä hakemus 15.1. mennessä
6.    Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä hakemuksella

Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella asuvat naiset osallistuvat syksyllä 2024 kutsuntojen yhteydessä järjestettäviin valintatilaisuuksiin, joten he voivat hakea aikaisintaan saapumiserään 1/25.

Pilottialuetoimistojen alueella vuoden 2024 aikana 29 vuotta täyttävät naiset voivat hakeutua palvelukseen ainoastaan paperihakemuksella. Mikäli olet 29-vuotias, ja hakeutumassa palvelukseen Lapin, Uudenmaan tai Hämeen aluetoimiston alueelta, olethan yhteydessä omaan aluetoimistoosi.

Tämän vuoden naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuudet toteutetaan edellisvuosien tapaan. Aluetoimistot järjestävät valintatilaisuudet palvelukseen hakeneille huhtikuun aikana. 

Lisätietoa hakeutumisesta naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Tutustu palvelustehtäviin intti.fi sivustolla

Hakeutuminen erikoisjoukkoihin

Löydä oma aluetoimistosi

´