Hyppää sisältöön

Kenttähartaus Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa 4.6.2022

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 4.6.2022 12.19
Tiedote

Kenttäpiispa Pekka Särkiön paraatihartaus 4.6.2022.

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Kuulemme sanoja tämän viikon Psalmista 27: ”Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin? Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin? Vaikka sotajoukko saartaisi minut, sydämeni ei pelkäisi, vaikka minua vastaan nousisi sota, ei minulla olisi mitään hätää.”

Sodan ajatukset ovat aiemmin tuntuneet kovin kaukaisilta, kun Euroopassa on vallinnut syvä rauhantila. Neljä kuukautta sitten tilanne muuttui. Kasvojemme edessä käydään raakaa hyökkäyssotaa, jossa ukrainalaiset kärsivät ja miljoonat ovat lähteneet pakoon sodan jaloista. Luottamus Venäjään on karissut ja kylmä totuus näyttäytyy teoissa. 

Vakava tilanne todistaa siitä, että rauhaa on oltava valmis puolustamaan. Uskottava puolustus nostaa sodan kynnystä ja tuo vakautta Pohjolaan. Olemme varsin yksimielisesti rakentaneet puolustusta vuosikymmenien ajan. Suomalainen asevelvollisuus on sen tärkeä kulmakivi. Maanpuolustus koetaan yhteiseksi asiaksi. Tästä nousee suomalaisten korkea maanpuolustustahto. Samalla on arvokasta toimia Raamatun kehotuksen mukaisesti: ”Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.” (Room 12: 18)

Ihmiset ovat tämän maan tärkein voimavara. Siksi on tärkeää pitää kaikki mukana yhteisessä elämässä. Silloin pidämme Suomen kaikille puolustamisen arvoisena.

Te varusmiehet ja vapaaehtoista palvelusta suorittavat naiset pohditte tulevaisuuttanne: mistä minulle aukeaa opiskelu- tai työpaikka, mihin minua tarvitaan? Avautuuko minulle mahdollisuus perheeseen ja lasten saamiseen? Katsokaa rohkeasti tulevaisuuteen. Jumala on valomme ja apumme, hän kuljettaa kaikkien vaiheidemme halki.  Erilaisten uhkienkin keskellä mieli voi olla levollinen ja tyyni, sillä lopulta kaikki käy hyvin. 

Jopa sodan oloissa ja taistelujen keskellä sisimmässä voi asua rauha ja luottamus. Vapahtajamme jätti seuraajilleen sisimmän rauhan luvatessaan heille: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh 14: 27). 

Rukoilkaamme: ”Jumala, me kiitämme Sinua hyvästä maasta. Varjele maamme vapautta ja kaikkia, jotka tahtovat sitä puolustaa ja työllään rakentaa. Anna rauha sinne missä nyt soditaan. Aamen.”