Hyppää sisältöön

Kenraali Kivinen: Puolustusvoimat toivoo lisää naisia vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 3.3.2020 8.57
Tiedote

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on vakiinnuttanut asemansa, ja palveluksen suorittaneiden määrä on viimeiset vuodet jopa kasvanut. Puolustusvoimien tavoitteena on lisätä naisten vapaaehtoista hakeutumista varusmiespalvelukseen, totesi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen tervehdyksessään 233. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa 2. maaliskuuta 2020 Helsingissä.

Parhaillaan valmistelemme naisille suunnattua sähköistä asiointipalvelua osana laajempaa uudistusta. Tavoitteena on tarjota naisille ajantasaista tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta ja mahdollisuus hakeutua palvelukseen nykyistä joustavammin. Järjestelmä on tarkoitus saada jo ensi vuonna palvelukseen hakeutuvien naisten käyttöön.

Naisten työ maanpuolustuksen hyväksi ei rajoitu pelkästään Puolustusvoimien palvelukseen, vaan naisten rooli on aina ollut puolustuskyvyn kannalta merkittävä. Naisten merkitys sotilaallisessa kriisitilanteessa on tärkeä myös nyky-yhteiskunnassa. Yhteiskunnan toimivuus ja kestokyky olisivat suuressa määrin naisten harteilla tilanteissa, jossa reserviläisiä olisi kutsuttava suuria määriä palvelukseen.

Julkisuudessa on ollut varsin vähän esillä naisten aktiivinen toiminta vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, vaikka esimerkiksi vapaaehtoisen maanpuolustuksen harjoituksiin ja koulutukseen osallistuu vuosittain yli 4 000 naista. Erityisesti Naisten Valmiusliitto tekee ensiarvoisen tärkeää työtä naisten valmiuskoulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi ja lisää naisten osaamista ja valmiuksia toimia kriisitilanteissa, Kivinen muistutti.

Puolustusvoimain komentajan tervehdys kokonaisuudessaan

´