Hyppää sisältöön

Kansainvälinen kyberpuolustusyhteistyö korostuu globaalissa kybertoimintaympäristössä

JohtamisjärjestelmäosastoPuolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus
Julkaisuajankohta 25.4.2022 14.10
Tiedote
Suomen ja Norjan kyberkomentajat tapasivat toisensa Locked Shields 22 -harjoituksen tiloissa.
Johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto ja tämän norjalainen virkaveli prikaatikenraali Halvor Johansen tapasivat Locked Shields -harjoituksessa.

Puolustusvoimat osallistui kansainväliseen Locked Shields 22 –harjoitukseen 19.-22. huhtikuuta 2022. Locked Shields 22 on NATO CCDCOE:n (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATOn kyberkeskus) johtama kyberpuolustusharjoitus.

Puolustusvoimat osallistui harjoitukseen kahdella osastolla. Toinen osasto oli yhteispohjoismainen, johon kuuluvat Suomen lisäksi Norja ja Ruotsi. Toinen osasto oli Puolustusvoimien ja Maapuolustuskoulutuksen (MPK) yhteinen osasto. 
Harjoitus on toteutettu vuosittain vuodesta 2010 saakka. Harjoitukseen osallistui yli 2000 henkilöä 32 osallistujamaasta. 

Locked Shields 22 -harjoituksessa harjoitusjoukot puolustivat noin 5500 virtualisoitua ympäristöä ja joutuivat kohtaamaan yli 8000 vastustajan hyökkäystä tietoverkoissa. Virtualisoidut ympäristöt mallinsivat sekä sotilaallista infrastruktuuria että yhteiskunnan elintärkeää infrastruktuuria. Osallistujat harjoittelivat omia taitojaan suljetuissa ympäristöissä – vastassaan äärimmäisen taitava vastapuoli. 

Locked Shields -harjoituksissa on kilpailullinen asetelma. Puolustusvoimien kannalta merkittävämpää on kuitenkin harjoituksesta saatavat opit, joiden avulla kyberpuolustusta kehitetään pitkäjänteisesti. 

Harjoituksen suunnittelussa ja valmistelussa on ollut mukana NATO CCDCOE:n johtamana myös kansainvälisisiä organisaatioita, korkeakouluja sekä teollisuuden kumppaneita. Harjoituskokonaisuuteen kuului myös lyhyt strategisen tason päätöksentekoharjoitus, joka toteutettiin puolustusministeriön johdolla.

Locked Shields 22 kolmen kärki

  • 1. Suomi
  • 2. Liettua & Puola
  • 3. Viro

Kyberkomentajat koolla Lillehammerissa

Pääesikunnan johtamisjärjestelmäpäällikkö prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto osallistui 20.4.2022 harjoituksen yhteydessä Norjan asevoimien järjestämään kyberkomentajien tapaamiseen Lillehammerissa Norjassa. Tapaamisessa kyberkomentajat keskustelivat muun muassa pohjoismaisesta kybertoimintaympäristöstä ja sen uhkista - ominaispiirteenä on niiden globaali luonne.

Prikaatikenraali Vähätiitto toteaa: ”Kybertoimintaympäristön globaalin luonteen vuoksi yhteistoiminta ja tiedonvaihto on välttämätöntä. Keskeinen yhteistoimintamuoto on harjoitustoiminta, jossa opitaan toisten osallistujamaiden parhaita käytäntöjä ja koestetaan erilaisiin laajoihin kyberhäiriötilanteisiin suunniteltuja toimintamalleja.”

Suomi tekee kansainvälistä kyberpuolustusyhteistyötä niin tutkimuksessa, suorituskyvyn rakentamisessa, harjoitustoiminnassa kuin operatiivisissa asioissa. Yhteistyö on kehittyvää ja syvenevää.