Hyppää sisältöön

Ukrainan maavoimien komentaja vieraili Suomessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 25.4.2024 14.00
Tiedote
Suomen ja Ukrainan maavoimien komentajat

Ukrainan maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Oleksandr Pavliuk vieraili Suomessa 22.-23. huhtikuuta Suomen maavoimien komentajan kenraaliluutnantti Pasi Välimäen kutsusta.

Vierailu alkoi Puolustusvoimien johdon tapaamisilla Pääesikunnassa. Kenraaliluutnantti Pavliuk luennoi yleisesikuntaupseerikurssille Maanpuolustuskorkeakoululla ja tutustui pääkaupunkiseudun puolustukseen Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Maavoimien kokonaistoimintaan hän tutustui Maavoimien esikunnassa Mikkelissä tiistaina 23. huhtikuuta.

Vierailua isännöi Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki.
Kenraaliluutnantti Välimäki vieraili Ukrainassa viime vuonna 15.-18. maaliskuuta. 

-Modernin sodankäynnin olosuhteet vaativat uusien teknologioiden ja lähestymistapojen hyödyntämistä joukkojen johtamisessa sekä muutoksia olemassa oleviin sodankäynnin muotoihin ja menetelmiin. Kokemus on paras opettaja. Se vaatii paljon, mutta tarjoaa erittäin selkeät opit. Kokemuksien jakaminen ukrainalaisten ja suomalaisten kollegoiden välillä vahvistaa molempien maiden maavoimia, ja tulee edistämään kestävän turvallisuusympäristön muodostumista Euroopassa, kenraaliluutnantti Pavliuk kertoo.

-Kenraaliluutnantti Pavliukin vierailu on konkreettinen askel Suomen ja Ukrainan välisen turvallisuusyhteistyön syventämiseksi. Vierailun yhteydessä keskustelimme Ukrainan tilanteesta, yhteistyömahdollisuuksista ja tietenkin materiaalituesta. Keskusteluiden perusteella meille muodostui selkeä kuva ukrainalaisten tarpeista ja prioriteeteista sekä tuen kiireellisyydestä. Tämä tehostaa Ukrainan tuen valmistelua ja päätöksentekoa kaikilla tasoilla. Puolustusvoimien ylipäällikköä lainaten ”Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarvetta”, kenraaliluutnantti Välimäki kertoo.

-Erityisen arvokkaana pidän Pavliukin puheenvuoroja Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Maavoimien esikunnassa Ukrainan sotakokemuksista, taistelukentän muutoksista sekä uusien järjestelmien vaikutuksista taktiikkaan ja operaatiotaitoon. Kokeneen kenttäkomentajan esimerkit taisteluiden ja ihmisten johtamisesta sekä johtopäätökset taistelukentän muutoksista olivat varsin konkreettisia ja ajatuksia herättäviä, Välimäki sanoo. 

-Tiedonvaihdon perusteella kasvatamme ajantasaista tietopohjaa, kun teemme kansallisia johtopäätöksiä taistelukentän muutoksista sekä niiden vaikutuksista Maavoimien operaatioihin. Samalla otamme oppia ukrainalaisten tavasta analysoida ja kehittää omia toimintatapojaan ja uutta tekniikkaa taistelukokemusten perusteella monipuolisesti, ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea lyhyellä aikaviiveellä. Ensimmäiset askeleet tällä saralla onkin jo otettu, Välimäki toteaa.

-Toivotamme Ukrainan maavoimille ja sen komentajalle parhainta menestystä taistelukentällä ja sotilaan onnea! Slava Ukraini!

Pääesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Vesa Virtanen, Ukrainan maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Oleksandr Pavliuk ja Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Pasi Välimäki.

Kenraaliluutnantti Pavliuk luennoi yleisesikuntaupseerikurssille Maanpuolustuskorkeakoululla.

´