Hyppää sisältöön

1258 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 23.1.2023 12.18
Tiedote
Naissotilas metsässä

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyi 15. tammikuuta. Palvelukseen haki yhteensä 1258 naista.

Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta uudistui viime vuonna, ja sen mukaisesti hakuaika palvelukseen päättyi noin kuusi viikkoa aiemmin kuin edellisinä vuosina. 

Hakuaikataulun muutoksella naisten valintatilaisuudet ja niihin liittyvät terveystarkastukset saadaan tulevaisuudessa samaan rytmiin kutsuntojen kanssa. Naisten valintatilaisuuksien yhdistämistä kutsuntatilaisuuksien kanssa samaan ajankohtaan ja paikkaan pilotoidaan syksyllä 2024. 

Naiset voivat hakea palvelukseen sähköisesti Puolustusvoimien asiointipalvelussa. Sähköinen haku vuodelle 2024 avautuu helmikuun loppupuolella. 

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneiden määrä on vakiintunut yli 1 000:een vuodessa. Viime kevään haussa palvelukseen haki 1588 naista. 

Jo yli 12 000 reserviin koulutettua naista

Reserviin on koulutettu Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa yli 12 000 naista. Vuonna 2022 reserviin koulutettiin 1040 naista. 

– Vapaaehtoiset naiset tuovat motivaatiollaan ja osaamisellaan merkittävän panoksen Puolustusvoimien reserviin. Palveluksen jälkeen taidot kehittyvät edelleen kertausharjoituksissa. Suoritettu palvelus mahdollistaa myös hakeutumisen kriisinhallintatehtäviin, sotilaan uralle tai oman alueen paikallisjoukkoihin, Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Jukka Jokinen muistuttaa. 

Valintatilaisuudet huhtikuussa

Palvelukseen hakeneet naiset kutsutaan aluetoimistoiden järjestämiin valintatilaisuuksiin, jotka pidetään huhtikuussa. Tilaisuudessa kerrotaan palveluksesta, haastatellaan hakijat ja tarkistetaan terveydentila. Hakija voi myös esittää toiveita palveluksen aloitusajankohdasta ja palvelustehtävästä. Mikäli hakija sairastuu ennen valintatilaisuutta, hänen tulee olla yhteydessä aluetoimistoonsa ja sopia, miten osallistuminen valintatilaisuuteen hoidetaan.

Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukko-osastoissa ja kaikissa palvelustehtävissä. Valintatilaisuuteen voi valmistautua pohtimalla omia toiveita palveluksen suhteen ja tutustumalla erilaisiin palvelustehtäviin intti.fi-sivustolla

Lisätietoa naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta: Naisten vapaaehtoinen asepalvelus - Puolustusvoimat - Intti edessä - Intti.fi

´