Hyppää sisältöön

”Harjoittele kuten taistelet”

Maavoimat
Julkaisuajankohta 27.10.2018 14.42
Uutinen

Ruotsin puolustusvoimien koulutuspäällikkö, kenraalimajuri Anders Caller tarkasti suomalais-ruotsalaisen pataljoonan lauantaina 27. lokakuuta Älvdalenissa. Kenraali Caller korostaa, että kansainvälisellä yhteisharjoittelulla lisätään kykyämme ja valmiuttamme toimia yhdessä tosipaikan tullen.

Kenraalimajuri Callerin mukaan Trident Juncture 18 on merkittävä askel Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä.

– Tähän harjoitukseen osallistuva suomalais-ruotsalainen pataljoona on iso kokoonpano. Meidän on harjaannuttava toimimaan entistä paremmin kohti yhteistä tavoitetta, hän toteaa.

Caller korostaa, että harjoitusyhteistyöllä parannetaan yhteistoimintakykyämme pahan päivän varalle.

– Harjoittele kuten taistelet. Emme me täällä huviksemme ole harjoittelemassa, todellisuus on taustalla. Pitää muistaa, että Euroopassa soditaan tälläkin hetkellä, hän sanoo.

Callerin mielestä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä voidaan kehittää järjestämällä Suomen ja Ruotsin maa-, meri- ja ilmavoimien yhteisiä harjoituksia (joint exercise).

– Maavoimien osalta voisimme lisätä yhteensopivuutta luomalla vastaavan taisteluryhmän kuin Suomen ja Ruotsin merivoimilla.

Kenraalimajuri Callerin mukaan yhteensopivuutta luodaan harjoituksissa.

– Harjoituksissa tutustumme toistemme toimintatapoihin ja käytössä olevaan välineistöön, tässä harjoituksessa opimme esimerkiksi epäsuoran tulen käyttöön liittyvistä asioista, hän mainitsee.

Tarkastuskäynnillään Caller tapasi suomalaisvarusmiehiä.

– He ovat erittäin positiivisia ja ylpeitä suomalaisia sotilaita. He ovat myös hyvin koulutettuja.

Suomen kansainväliseen valmiusjoukkoon koulutettavat varusmiehet ovat palvelleet nyt noin 10 kuukautta. Caller on vaikuttunut heidän osaamisestaan ja asenteestaan.

– Heillä on paljon annettavaa suomalais-ruotsalaiselle prikaatillemme. Yhdessä luomme haastavan vastuksen harjoitusvastustajallemme, kenraalimajuri Caller toteaa.

´