Hyppää sisältöön

”Tää tehtävä on haussa vaan muodon vuoksi”

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 2.2.2021 9.04

Me Puolustusvoimien rekrytoinnissa törmäämme aika-ajoin otsikon mukaiseen vastaanottoon, kun ilmoitamme avoimista tehtävistä sosiaalisessa mediassa. Ovatko osa tehtävistä haussa vain muodon vuoksi ja onko tehtäviin valitut henkilöt tiedossa jo etukäteen? Päätimme oikaista väärinkäsityksiä ja avata taustoja, miten tehtävät päätyvät julkiseen hakuun.

Ennen kuin tehtävä tulee julkiseen hakuun, olemassa olevaa osaamista kartoitetaan Puolustusvoimien sisältä. Nykyinen työntekijä voi hakeutua avoimiin tehtäviimme tehtävä- ja seuraajasuunnittelun tai sisäisen haun avulla. Mikäli näissä ei löydy sopivaa henkilöä, etenee tehtävä julkiseen hakuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että julkiseen hakuun tulevien tehtävien taustalla on aito tarve, eivätkä ne ole haussa vain muodon vuoksi. 

Puolustusvoimien nykyisellä työntekijällä on kuitenkin aina mahdollisuus hakeutua tehtävään myös julkisessa haussa. Tehtäviin valitaan aina sopivin ja hakijoiden osaamista peilataan hakuilmoituksen kriteereihin. Näin ollen on olemassa mahdollisuus, että julkisessa haussa avoinna olleeseen tehtävään valikoituu joskus oma työntekijä. 

Sitten on vielä ne poikkeukset. Asetus Puolustusvoimista määrittää tietyt virat, jotka ovat avautuessaan aina julistettava haettavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille hakijoille on annettava tasapuolinen mahdollisuus hakeutua tehtävään, vaikka sopivaa osaamista löytyisi valmiiksi omasta henkilöstöstä. Näitä virkanimikkeitä on yhteensä 14 mm. erikoislääkäri, erikoistutkija ja professori. Tämän vuoden avoimista tehtävistä näiden virkojen osuus on ollut kokonaiset 2 % ja niissäkin yleensä valituksi on tullut Puolustusvoimien ulkoinen hakija. 

Voidaan siis todeta, että Puolustusvoimien avoimien tehtävin taustalla on aito ja oikea tarve uusille osaajille. Ei muuta kun hakemusta tulemaan! 

Avoinna olevat tehtävät löydät täältä --> valtiolle.fi

´