Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaat keskeytetään toistaiseksi

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 16.3.2020 14.20
Tiedote

Puolustusvoimien kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaiden pitäminen keskeytetään toistaiseksi 16.3.2020 alkaen.

Maavoimien johdossa olevien kriisinhallintaoperaatioiden osalta Maavoimien operaatiopäällikkö päätti asiasta 16.3. Merivoimien Italiassa palvelevan EU:n Sophia -operaation henkilöstön osalta palvelusvapaat on peruttu operaation päätöksellä jo 10.3. alkaen.

Päätösten perusteena ovat COVID19- eli koronaviruksen leviämisen hidastaminen sekä kriisinhallintahenkilöstön operaatio- ja palvelusturvallisuus operaatioalueella.

Vallitsevan tilanteen johdosta useat valtiot ovat asettaneet eriasteisia rajoituksia maahan tulevalle henkilöstölle. Lisäksi kriisinhallintaoperaatiot ovat asettaneet omia rajoituksiaan henkilöstölle, joka palaa kotimaasta operaatioalueille. Käytännössä tämä tarkoittaa paikoin merkittäviäkin viiveitä sotilaiden ja muun henkilöstön palaamiselle taikaisin operatiivisiin tehtäviinsä.

Koronavirustartunnan ehkäisemiseksi operaatioalueella voi suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja tai kansallinen vanhin puolestaan rajoittaa suomalaisten toteuttamaa tehtävää operaatioalueella.

- Operaatioiden ensisijainen tehtävä on säilyttää operaatiokykynsä kaikissa olosuhteissa. Tämä sisältää sen, että operaatioissa pyritään kaikin keinoin turvaamaan henkilöstön terveys ja turvallisuus. Tällä päätöksellä pyrimme Suomen osalta vaikuttamaan operaatioiden mahdollisimman häiriöttömään jatkumiseen, toteaa Maavoimien operaatiopäällikkö Rami Saari.

Tällä hetkellä kotimaassa palvelusvapaalla olevat henkilöt palaavat takaisin operaatioalueelle noudattaen matkustamiseen asetettuja rajoitteita.
Palvelusvapaat toteutetaan operaatioissa pääsääntöisesti aina, mikäli operatiivinen tilanne sen sallii. 

- Joitain vapaiden siirtymisiä on joskus ollut, pääasiassa operaatioiden turvallisuustilanteen tai lentoliikenteen rajoitteiden vuoksi. Tämä on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen tilanne, joka vaatii meiltä kaikilta sopeutumista niin kotimaassa kuin operaatiossakin, Saari sanoo.

Palvelusvapaiden keskeyttämisen lisäksi viiveisiin ja muutoksiin kriisinhallintahenkilöstön vaihtamisessa operaatioalueilla varaudutaan.

Merivoimat seuraa tilannetta Italiassa palvelevien osalta

Merivoimien kriisinhallintahenkilöstö EUNAVFOR Sophiassa Roomassa on ohjeistettu suojautumisesta. Palvelusvapaat on peruttu 10.3. alkaen ja yksittäisten henkilöiden Suomeen kotiutumisten osalta noudatetaan varotoimenpiteitä. Roomassa palvelee tällä hetkellä kuusi henkilöä.

EUNAVFOR Sophia -operaation mandaatti päättynee kevään aikana,, mutta EU valmistelee Välimerelle uutta operaatiota. Suomen osallistumisesta operaatioon enintään kymmenellä henkilöllä on päätetty UTVA:ssa 13.3.

Muokkaus 16.3. : Tarkennettu EUNAVFDOR MED Op Sophian jatkoa sekä lisätty tieto mahdolliseen uuteen EU-operaatioon osalistumisesta.

´