Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Digitalisaatio ja tekoäly puolustuksessa -seminaari

Pääesikunta 9.9.2019 9.00
Tiedote

Teknologian nopea kehitys muuttaa yhteiskuntaa laaja-alaisesti ja syvällisesti. Erityisesti digitalisaatio ja tekoälyn lisääntyvät sovellukset mullistavat myös puolustusta tuoden mukanaan niin mahdollisuuksia kuin uhkia. Uudet teknologiat haastavat puolustushallintoja kautta maailman kehittämään toimintojaan ja osaamistaan.

Euroopan on pysyttävä mukana teknologisessa kehityksessä ja hyödynnettävä sen tuomat mahdollisuudet sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiselle. Myös kehityksestä seuraavat haavoittuvuudet, kuten kyberuhat ja elektronisen sodankäynnin keinot vaativat huomiota. Puolustusta on kehitettävä oikeudellisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla sodan oikeussääntöjä kunnioittaen.

Suomi haluaa herättää EU-maiden kesken keskustelua tekoälyn kehityksen ja digitalisaation seurauksista puolustussektorilla. Tavoitteena on tunnistaa olemassa olevat EU-työkalut kansallisen ja eurooppalaisen osaamisen ja teknologioiden kehittämiseksi. Yhteistyömahdollisuuksia on tärkeää hakea sekä unionissa että kumppaneiden kuten Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.

Puolustusvoimat järjestää aiheeseen liittyvän seminaarin Digitalization and Artificial Intelligence in Defence Helsingissä 9.9.2019. Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan kuuluvan seminaarin isännöi Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Kim Jäämeri. Tilaisuuden kunniavieraina on koko EU:n sotilaskomitea. Kaikkiaan seminaariin on kutsuttu noin 200 osallistujaa yrityksistä, tutkimusmaailmasta sekä EU-maiden puolustushallinnoista.

Seminaarin asiantuntijapuhujina kuullaan mm. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Euroopan unionin sotilasesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen, Airbus Defence and Spacen digitalisaatiojohtaja Peter Weckesser sekä Reaktorin suunnittelujohtaja Leo Heng.

Tilaisuuden tavoitteena on tunnistaa tärkeimmät teknologiatrendit ja analysoida niiden vaikutuksia puolustuksen kehittämiselle. Keskusteluilla pyritään myös luomaan pohjaa uusien puolustusteknologioiden etiikalle ja tarkoituksenmukaiselle sääntelylle.