Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Maavoimien erikoisjoukkokoulutus kiinnostaa edelleen

Utin jääkärirykmentti 19.1.2017 15.19
Tiedote

Utin jääkärirykmentti järjestää erikoisjoukkojen valintakokeet 23. - 28. tammikuuta. Hakijamäärät maavoimien erikoisjoukkokoulutukseen olivat jälleen hyvällä tasolla.

 

Utissa ja Kouvolassa 23. - 28.1.2017 järjestettävien valintakokeiden tarkoituksena on testata Laskuvarjojääkärikomppaniaan tai Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille hakeneiden henkilöiden fyysiset ja psyykkiset edellytykset läpäistä vaativa erikoisjoukkokoulutus.

Hakuaika molempiin koulutuksiin päättyi 6. joulukuuta.

Laskuvarjojääkärikoulutus monen nuoren unelma

Varusmiespalvelus laskuvarjojääkärinä kiinnostaa nuoria edelleen. Vuoden 2017 heinäkuussa alkavaan koulutukseen haki 355 henkilöä koko maan alueelta. Eniten hakijoita oli väkiluvultaan suurilta alueilta Uudeltamaalta, Hämeestä ja Pirkanmaalta.

- Hakijamäärä laskuvarjojääkärikoulutukseen on vakiintunut viime vuosina noin 350:een. Jatkuva mielenkiinto koulutusta kohtaan on nähdäksemme osoitus siitä, että varusmiespalvelus laskuvarjojääkärinä koetaan mielenkiintoiseksi ja sopivan haastavaksi, sanoo Utin jääkärirykmentin komentaja eversti Ali Mättölä.

Hakupapereiden perusteella tehdyn ennakkokarsinnan jälkeen valintakokeisiin kutsuttiin 268 hakijaa. Hakijoilta edellytettiin muun muassa vähintään 2800 metrin tulosta 12 minuutin juoksutestissä. Kaksipäiväiset valintakokeet sisältävät fyysiset testit, psykologiset soveltuvuustestit, haastattelun sekä lääkärintarkastuksen.

- Meille hakijamäärää tärkeämpi on hakijoiden taso eli heidän edellytyksensä läpäistä fyysisesti ja henkisesti vaativa koulutus. Nykyinen hakijoiden määrä ja taso huomioon ottaen meillä ei tule olemaan vaikeuksia täyttää varusmieskurssia, toteaa Mättölä.

Laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan noin 70 henkilöä. Varusmiesten koulutus alkaa vuosittain heinäkuussa ja se kestää 347 vuorokautta.

Monipuolinen Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi

Monipuolista ja haastavaa koulutusta tarjoava Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi on 12 kuukauden mittainen ammattimaisen erikoisjoukkotoiminnan peruskurssi. Erikoisjoukkokurssille voivat hakea missä tahansa maa-, meri- tai ilmavoimien joukko-osastossa varusmiespalveluksensa suorittaneet miehet ja naiset, joilla täyttyvät kurssille pääsyn edellytykset.

Erikoisjoukkokurssille voi hakea jo varusmiespalveluksen aikana, mutta varusmiespalveluksen pitää olla suoritettu loppuun erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä. Kurssin valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe järjestetään tammikuussa ja sen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen, keväällä järjestettävään vaiheeseen.

Heinäkuussa 2017 alkavalle Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille tuli kaikkiaan 66 hakemusta. Lisäksi parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat laskuvarjojääkärit voivat jättää hakemuksensa myöhemmin keväällä, suoraan erikoisjoukkokurssin toisen vaiheen valintakokeeseen.

Erikoisjoukkokurssilla koulutettavat henkilöt ovat määräaikaisessa virkasuhteessa puolustusvoimiin. Koulutus uudistui vuonna 2013, kun maavoimien erikoisjääkärikurssi ja merivoimien erikoisjoukkojen sopimussotilaskoulutus yhdistettiin. Tänä vuonna alkava kurssi on nykymuodossaan viides.