Tekoälypohjaisen tiedonsiirron ja elektronisen sodankäynnin yhdistävälle uuden sukupolven ohjelmistoradiolle rahoitus Euroopan puolustusrahastosta

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 16.5.2025 10.03
Tyyppi:Tiedote

Tulevaisuuden sodankäynti, erityisesti autonomisten ja miehittämättömien järjestelmien täysimääräinen hyödyntäminen ja niiden parveiluteknologioiden ja tehtäväoptimoinnin tukeminen, edellyttää nykyistä monipuolisempia viestintäjärjestelmiä, jotka mahdollistavat ketterän ja älykkään verkottumisen ja pystyvät samalla elektroniseen suojautumiseen sekä vastatoimiin.

Puolustusvoimat on tunnistanut tarpeen kehittää uusia ratkaisuja Suomen ja Naton pohjoisen alueen verkottuvan tiedonsiirron, paikannuksen, tunnistamisen sekä elektronisen tuen ja elektronisen vaikuttamisen suorituskykyjen vahvistamiseksi ja integroimiseksi. Joukot tarvitsevat ajantasaista tilannetietoisuutta kaikissa toimintaympäristöissä. 

Haasteisiin vastaamiseksi kehitetään nyt uuden sukupolven modulaarista ja skaalautuvaa ohjelmistoradioperhettä, joka yhdistäisi johtamistoiminnallisuuksiin myös elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksiä. Kokonaisuudessaan yli 50M€ arvoinen projekti on saanut 45M€ tukirahoitusta Euroopan puolustusrahaston (European Defence Fund, EDF) vuoden 2024 työohjelman haussa AI-based Multifunctional Aperture and transceiver (AIMA). Rahoitus myönnettiin Patrian johtamalle monikansalliselle yrityskonsortiolle projektiin AI-WASP (Artificial Intelligence Warfare Adaptive Swarm Platform).

Hanketta johtaa Suomi, ja mukana ovat lisäksi Espanja, Italia, Viro, Ruotsi ja Kreikka. Kaikki osallistujamaat ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen AIMA-järjestelmän kehittämisestä ja antavat hankkeelle kansallista rahoitusta EU-tukirahoituksen lisäksi.

Hankkeella tavoiteltava suorituskyky sisältää häirityissä olosuhteissa selviytyvän dynaamisesti verkottuvan ja salatun kommunikaatioratkaisun, jossa samalle alustalle yhdistyy laajakaistainen passiivinen tiedustelusensori ja aktiivinen häirintälähetin. Edellä mainitut toiminnot ovat mahdollisia samanaikaisesti, kun hyödynnetään sähköisesti suunnattavia antenneja, konvergenssiä (useiden teknologioiden ja toiminnallisuuksien yhdistämistä samaan laitteeseen), digitalisaatiota ja tekoälyä. AIMA kehitetään toimimaan arktisissa olosuhteissa, mutta ratkaisujen käytettävyys ei rajoitu vain pohjoiseen toimintaympäristöön. Hanke kattaa eri kokoluokkien miehitetyt sekä miehittämättömät järjestelmät kaikissa toimintaympäristöissä.