Hyppää sisältöön

Suomi isännöi Naton tutkimuskonferenssia

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 22.9.2023 13.02
Tiedote

Puolustusvoimat järjesti Naton tiede- ja tutkimusorganisaation (Nato Science & Technology Organization, NATO STO) tutkimusjohtokunnan (Science & Technology Board, STB) kokousviikon 18.-22. syyskuuta 2023 Suomessa.

Kokousviikon puheenjohtajana toimi Naton tutkimusjohtaja (NATO Chief Scientist) Dr. Bryan Wells ja tilaisuuden isäntänä toimii Puolustusvoimien tutkimusjohtaja insinöörieversti Jyri Kosola.

"On kunnia toimia Naton tiede- ja teknologiajärjestön (STO) tiede- ja teknologianeuvoston kokousviikon puheenjohtajana Helsingissä. Suomen asema Naton uusimpana jäsenenä tekee tapahtumasta vieläkin erityisemmän. Muistamme varmasti tämän syksyn STB: n siitä, että se oli ensimmäinen suuri Naton komitea, joka pidettiin 31. liittolaistemme alueella.

Vuodesta 2015 lähtien suomalaisten panos tutkimukseemme on ollut korvaamaton; Ensin korotettuna kumppanina ja nyt liittolaisena. Suomi on mukana yhteistyöohjelmassamme jo noin 60 hankkeessa. Tietomme, resurssiemme ja tutkimustulostemme yhdistäminen Naton tieteelliseen ja teknologiseen verkostoon osoittaa yhteistyömme Naton teknologisen edun säilyttämiseksi ja vahvistaa kollektiivista kykyämme tukea toisiamme aikamme turvallisuushaasteisiin vastaamisessa.

Haluan kiittää eversti Jyri Kosolaa ja puolustusvoimia tämän Naton kokouksen poikkeuksellisesta isännöinnistä. Kiitos Suomelle sitoutuneesta ja arvostetusta jäsenestä tiede- ja teknologiayhteisössämme ja tietysti Nato-liitossa", Wells sanoi.

”Naton STO on Suomelle tärkein puolustustutkimuksen foorumi. Siksi meillä on erityinen ilo isännöidä tätä ensimmäistä korkean tason tiede- ja teknologiakokousta Suomessa uusimpana Naton jäsenenä. Suomi on vahva osallistuja Naton tutkimuksessa ja profiloituu asiantuntijana arktisten olosuhteiden lisäksi rannikko-olosuhteissa ja matalan veden sodankäynnissä, laajamittaisessa ilma- ja maasodankäynnissä vaikeassa maastossa ja säässä sekä sähkömagneettisen spektrin hallinnassa. Tiedon yhdistäminen, resurssien yhdistäminen ja tulosten jakaminen Naton tiede- ja teknologiayhteisössä on paitsi kustannustehokasta, myös parantaa liittolaismaiden yhteentoimivuutta ja kykyä tukea toisiaan”, eversti Kosola sanoi.

Syyskokouksen järjestelyvastuu on perinteisesti kierrätetty Naton jäsenmaiden kesken. Suomi pääsi nyt ensimmäistä kertaa Naton jäsenmaana isännöimään näin laajaa Naton kokouskokonaisuutta. Kokoukseen osallistui noin 130 henkilöä Naton jäsenmaista, EOP-maista (Enhanced Opportunities Partners) ja Naton päämajasta sekä muista Naton rakenteista (ACT, CMRE, CSO).

Lisätietoja
Puolustusvoimien tutkimusjohtaja insinöörieversti Jyri Kosola, p. 0299 800 (Vaihde)
 

´