Finskt 5G-kunnande tog ett steg framåt – lyckat försök möjliggör säker kommunikation i försvarsoperationer över gränserna

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 15.4.2025 16.32
Typ:Pressmeddelande
kuvituskuva

Finland har ett globalt erkänt kunnande inom 5G-teknologi. Teleoperatörer och utrustningstillverkare har kapacitet att möta de växande kraven också inom myndighetsfältet – vare sig det gäller dataöverföringskapacitet, beräkningsförmåga, hastighet eller säkerhet.

Ett exempel på detta är det högpresterande 5G-baserade nätverket VIRVE 2, som byggs i samarbete mellan Erillisverkot och Elisa. Nätverket möjliggör effektivt och säkert myndighetssamarbete.

På initiativ av Försvarsmakten har Telia och Nokia framgångsrikt simulerat kommunikationskraven i en modern försvarsoperation inom ett 5G-nätverk. Exempelvis behöver rörlig personal oavbruten, säker och skyddad åtkomst till kritiska applikationer – även inom allierades områden och mellan olika länder. Lösningen stöder både dagens och framtidens försvarsoperationer, där trupper måste kunna kommunicera pålitligt och utan avbrott även utanför det egna landets gränser – till exempel i gemensamma operationer med allierade.

Detta tekniska genombrott genomfördes med Nokias 5G-teknologi i Telias kommersiella nätverk i mars 2025, som en del av en nordisk övning. Vid försöket byggdes i tre länders kommersiella 5G-nätverk en sömlöst fungerande och rörlig 5G-skiva som kontrollerades av ett intelligent system. Systemet säkerställde informationssäkerheten och en smidig funktion även under krävande förhållanden.

– Försöket är en viktig milstolpe i främjandet av 5G:s möjligheter med dubbla användningsområden inom försvar och vid utökningen av den kommunikationsberedskap som behövs inom Nato-området. Vi är nöjda med samarbetet med Telia och Nokia i detta projekt och ivriga att utforska nya möjligheter att integrera 5G i vår verksamhet, säger Huvudstabens ledningssystemchef, generalmajor Jarmo Vähätiitto.

Försöket utnyttjar den senaste teknologin och möjliggör säker 5G-nätverksskivning för både civila och militära ändamål. Tekniken förbättrar flexibiliteten och funktionsförmågan i försvarsoperationer samt stärker Försvarsmaktens beredskap att agera i en snabbt föränderlig värld.

Nästa steg är att Försvarsmakten fortsätter att använda mobilteknologi från teleoperatörer som en del av ledningen av militära operationer, bland annat i övningar som genomförs under våren 2025. Övningarna är en del av ett långsiktigt arbete mot en lösning där fältkommunikationssystem och kommersiell teknologi sammanfogas till en sömlös hybridlösning.