Hyppää sisältöön

Strategisten ilmakuljetusten ammattilaiset kokoontuivat Tampereella

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 18.4.2024 11.15
Tiedote
Kokoushuone, jossa ihmisiä kerääntyneenä kokouspöydän ääreen.
Movements Coordination Centre Europen operatiivinen suunnitelukokous järjestettiin huhtikuussa 2024 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen isännöimänä.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos isännöi huhtikuun puolivälissä Tampereella kansainvälisiä strategisia sotilaskuljetuksia koordinoivan MCCE Europen operatiivista suunnittelukokosta.

Movements Coordination Centre Europe (MCCE) on 29 Naton ja Euroopan unionin jäsenmaan yhteenliittymä, jonka tehtävänä on jäsenmaiden strategisen maa-, meri- ja ilmakuljetusten suunnittelu ja yhteensovittaminen. Suomi on ollut Eindhovenissa Alankomaissa päämajaansa pitävän MCCE:n jäsen sen perustamisvuodesta 2007 alkaen.

MCCE:n ilmakuljetusten suunnittelijoiden kahdesta vuodessa pidettävä operatiivinen suunnittelukokous järjestettiin 16.-18. huhtikuuta Tampereella. Kokouksen tavoitteena on suunnitella ja yhteensovittaa jäsenmaiden tulevia ilmakuljetustarpeita niin, että käytössä olevat kuljetussuorituskyvyt ovat tehokkaassa käytössä.

Kokoukseen osallistui noin 50 ilmakuljetusten ammattilaista yhteenliittymän jäsenmaista. Kokousta isännöi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Movements Coordination Centre Finland (FINMCC), jonka vastuulla on Puolustusvoimien maan rajat ylittävien strategisten kuljetusten suunnittelu, toteuttaminen ja tilaaminen.

Samaan aikaan MCCE:n kokouksen kanssa Tampereella järjestettiin myös kahden strategista sotilaallisia ilmakuljetuksia tuottavan kansainvälisen yhteenliittymän, SAC-hankkeen ja SALIS-kumppanuuden operatiiviset suunnittelukokoukset.

Strateginen ilmakuljetuskykyhanke (Strategic Airlift Capability, SAC) on 12 Naton jäsenmaan yhteenliittymä. SAC on operoinut vuodesta 2009 lähtien kolmella Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneella, joiden kotitukikohta on Unkarin Pápassa. Suomella on kuljetuskoneiden kapasiteetista sadan lentotunnin vuotuinen osuus, jota käytetään Puolustusvoimien lentokuljetuksiin kansainvälisen toiminnan ja kriisinhallintatehtävien tukemisessa.

Tampereella tapasivat huhtikuussa myös Strategic Airlift International Solution (SALIS) -kumppanuuden jäsenmaat. SALIS-hanke on tuottaa jäsenmailleen ja MCCE:n käyttöön Eurooppaan sijoitettujen kaupallisten operaattorien raskaiden Antonov- ja Iljushin-kuljetuskoneiden suorituskykyä. SALIS-kumppanuusmaat ovat Belgia, Norja, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia Tshekki, Unkari ja Yhdysvallat.

 

Lisätietoa:

Naton strategiset ilmakuljetuskyvyt SAC ja SALIS Naton verkkosivustolla

Movement Coordination Centre Europen kotisivut

Strategisen ilmakuljetuskykyhankkeen kotisivut

 

´