Hyppää sisältöön

Siviilinä sotilaiden keskellä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 2.2.2021 9.05

Mitä on työskentely Puolustusvoimissa ilman sotilastaustaa?

Oikaistaan alkuun yleinen harhakäsitys: Sinulla EI tarvitse olla armeijaa käytynä voidaksesi työskennellä siviilitehtävissä. Siviilinä työskentelet meillä aivan kuin missä tahansa muussa organisaatiossa. Tai no, lähes missä tahansa. Meillä saatat törmätä keskivertoa enemmän sotilaspukuihin, tankkeihin tai Hornetteihin.

Pari sanaa oletetusta pönötyskulttuurista. Moni meillä aloittanut siviili kertoo alkujännityksestä, kuinka kuvitteli Puolustusvoimilla työskentelyn olevan pönötyksen ja käskyjen siivittämää. On totta, että ilmennämme sellaisia sanamörköjä kuin hierarkkisuus ja byrokraattisuus, joilla taataan ison organisaation toimivuus, niin rauhan aikana kuin poikkeusoloissa. Vallitseva korona -tilanne on hyvä esimerkki siitä, miten edellä mainitut kummitukset tukevat valmiutta toimia. Esimerkiksi etätyöhön siirtyminen sujui kivuttomasti, koska kaikki valmiudet tähän oli jo olemassa. Loppujen lopuksi arkityössä siviilille hierarkia näyttäytyy johdon päätösten kunnioittamisena ja byrokratia lakien ja asetusten noudattamisena. Ei siis yksityistä sektoria kummempaa touhua, vai mitä?

Organisaation luonteesta kummuten työkulttuurissa näkyy sellaiset arvot, kuten kunnioitus ja yhteisöllisyys. Me siviilit olemme tasa-arvoisia sotilaiden kanssa. Työntekijöitä arvostetaan ja kuunnellaan. Meidän mielipiteillä on väliä. Organisaatio rohkaisee joustavaan ja avoimeen työkulttuuriin sekä tukee arjen ja työelämän yhteensovittamista. Lisämausteen työyhteisölle antaa, kun työskentelet ihmisten kanssa, jotka on laitettu kuukausiksi keskenään mettään hiomaan (muiden taitojen lisäksi) vuorovaikutustaitoja - ei voi välttyä äärimmilleen venytetyltä ja hervottomalta huumorikulttuurilta. Ovat ne sotilaat aika veli- ja siskokultia.

Puolustusvoimien laaja tehtäväkirjo on monelle mysteeri ja sen monipuolisuus yllättää. Meitä on noin 12 000, joista siviilejä kolmasosa. Jotta tämän kokoinen organisaatio pyörii, tarvitaan hurja määrä eri alojen ammattilaisia. Tarvitaan osaajia muun muassa terveydenhuollon, hallinnon, logistiikan, median ja viestinnän, tutkimuksen, tietotekniikan, koulutuksen sekä tekniikan aloita. Sitten on vielä tällainen pieni rekrytoija, joka ei ihan hevillä pääsisi muualla kehittämään yhtä laajasti ja monipuolisesti ammattitaitoaan.

Onko valtion leipä sitten pitkä, mutta niin ohut? Jos olet IT-alalla ja tavoittelet 15 000e/kk ansiota, niin emme välttämättä ole sopivin työnantaja juuri sinulle. Muutoin palkkaus kestää vertailua ja voit itse vaikuttaa palkkakehitykseen työssä suoriutumisellasi. Tehtäväsuunnittelu ja koulutustarjonta auttavat viitoittamaan urapolkua ja ammatillista kehittymistä. Monipuolisuus ja mahdollisuus vaativampiin tehtäviin tukee työn mielekkyyttä. Työaikojen ollessa säännölliset ja joustavat voit sovittaa työaikasi 6.00-20.00 välille omien tehtäviesi sallimissa puitteissa.

Loppuun vielä aika-ajoin kysytty tieto siviilien pukukoodista - He tulevat töihin sellaisina kuin ovat. 

- Henkilöstösuunnittelija, Puolustusvoimien rekrytointi
 

´