Hyppää sisältöön

Signaalinkäsittelyalan väitös mikrofoniryhmän suuntakuvion ohjauksesta

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Julkaisuajankohta 16.9.2021 12.06
Tiedote

DI, FL Matti Kajalan väitöskirja "A Multi-Microphone Beamforming Algorithm with Adjustable Filter Characteristics" tarkastetaan 24.9.2021 Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Edullisimmat markkinoilla olevat mikrofonit poimivat varsinaisen kuunneltavan äänilähteen lisäksi herkästi myös ympäristöstä tulevia hälyääniä. Väitöskirjassaan Matti Kajala tutki tällaisista ympärikuulevista mikrofoneista muodostetun ryhmän suuntavastetta ja kehitti kustannustehokkaan menetelmän, jolla mikrofoniryhmän herkkyyttä voi ohjata haluttuun suuntaan.

Kuvittele olevasi jalankulkijana suurkaupungin vilkkaassa liikenteessä. Soitat kaverillesi ja olet aikeissa sopia tapaamisesta läheiseen kahvilaan. Kaverisi ei kuitenkaan saa selvää mitä olet hänelle sanomassa, koska ohitsesi kulkevat äänekkäät autot ja ihmisvilinä peittävät äänesi. Et löydä rauhallisempaa paikkaa, joten puhelu päättyy ilman, että kaverisi saa tietää mihin toivoit hänen tulevan. Juuri tämänkaltaiseen tilanteeseen Kajala alkoi etsiä ratkaisua.

Mikrofonin suuntaavuutta voidaan hallita mekaanisella toteutuksella, sähköisesti ohjaamalla tai yhdistämällä useamman mikrofonin signaalit laskennallisesti. Taustatyön jälkeen Kajala löysi ratkaisun, jossa mikrofoniryhmän tuottamat äänisignaalit yhdistetään laadukkaasti ja kustannustehokkaasti niin, että herkkyyttä voidaan ohjata haluttuun suuntaan vain yhtä parametriä muuttamalla. Väitöskirjassaan Kajala esittelee menetelmänsä toimintaperiaatteen ja vertailee algoritmin ominaisuuksia perinteisiin keilanmuodostusalgoritmeihin nähden.

Filosofian lisensiaatti ja diplomi-insinööri Matti Kajalan signaalinkäsittelyn alaan kuuluva väitöskirja A Multi-Microphone Beamforming Algorithm with Adjustable Filter Characteristics tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 24.9.2021 kello 12.00 alkaen. Vastaväittäjänä toimii Professor Dr.-Ing. Walter Kellermann, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Kustoksena toimii professori Ari Visa informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä (Zoom). Tampereen yliopiston väitöstiedote, jossa osallistumislinkki. Voit myös tutustua jo etukäteen väitöskirjaan.