Ruotuväki: Sako on investoinut miljoonia euroja kehittääkseen Suomelle ja naapurimaille uudenlaisia palvelusaseita
Aseyhtiö Sako on kahden viime vuoden aikana sopinut automaattisyötteisten eli itselataavien kiväärien toimittamisesta Suomen, Ruotsin ja Viron puolustusvoimien käyttöön. Toimitusjohtaja Juha Alhonoja kertoo, että yhtiö on investoinut parikymmentä miljoonaa muun muassa uuteen tuotantolinjaan, ja lisää on tulossa. Vielä toistaiseksi suurin osa yhtiön liikevaihdosta tulee siviilipuolen aseista, mutta viranomaisaseiden osuus on vahvassa kasvussa.
Syyskuun Ruotuväessä kerrotaan myös, kuinka Naton tukikohta on mullistanut pienen virolaiskaupungin elämän. Pohjois-Virossa sijaitseva Tapa oli aiemmin hiljainen paikkakunta, mutta nyt siellä on maan suurin varuskunta, jossa toimii virolaisten lisäksi brittiläisiä ja ranskalaisia Nato-joukkoja.
Tekoälyn ja parviteknologian myötä droonit pystyvät entistä monimutkaisempiin operaatioihin. Tampereen yliopiston tenure track -professori Taneli Riihonen sanoo, että kun ohjelmistot kehittyvät, droonit kykenevät jopa autonomiseen taisteluun keskenään.
Akram Abdullahi saapui lähes ummikkona palvelukseen. Hän on syntynyt Suomessa ja on ainoastaan Suomen kansalainen, mutta on elänyt liki koko elämänsä Iso-Britanniassa. Vaikka yhteistä kieltä ei pitkään aikaan löytynyt, selvisi hän palveluksesta matkimalla sitä, mitä muutkin tekivät. – Ihan kaikkeen voi oikeasti sopeutua, hän vakuuttaa.
Washingtonista juuri kotiutunut suurlähettiläs Mikko Hautala kertoo, että hänen nelivuotiskaudellaan Suomi sai niin valtavasti positiivista näkyvyyttä Yhdysvalloissa, että vastaavaa on koettu viimeksi talvisodan aikana. Jatkuvuuden kannalta on hyvä, että sekä demokraattien että republikaanien kannattajat arvostavat Suomea.
Lue uusin Ruotuväki täältä.