Hyppää sisältöön

Radio Kipinä tar itu med luftstrider och HX-projektet

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 25.8.2020 13.29 | Publicerad på svenska 25.8.2020 kl. 16.20
Pressmeddelande

Radio Kipinäs nya podcast diskuterar de taktiska och operativa principerna för luftstrid, öppnar processen för utvärdering av HX-projektet och bryter myterna kring projektet.

Talarna i avsnittet är Lauri Puranen, programansvarig för strategiska projekt, och överste Juha-Pekka Keränen, operationschef för flygvapnet.

HX-projektet löser flygvapnets stridsförmåga fram till 2060-talet. Enligt programdirektör Lauri Puranen är beslutets betydelse för Finlands försvar därför enorm.

Innan kandidaten når den militära prestationsbedömningsfasen måste den klara kraven på försörjningstrygghet, driftskostnader och industriellt samarbete.

"Dessa tre områden måste klaras av. Den kandidat som inte klarar dem, faller bort. När kraven avklarats, följer prestationsbedömningen," berättar Puranen.

Prestanda bedöms däremot genom en scenariobaserad metod. Överste Juha-Pekka Keränen, flygvapnets operationschef, berättar att fem problem eller hotbilder skapades för kandidaterna, för vilka de hade att erbjuda en helhetslösning.

"Vi är inte begränsade till något av vad som erbjuds oss. Det kan finnas obemannade farkoster, olika vapen och system och olika sätt att använda systemen, förklarar Keränen.

Det finska luftförsvaret är en helhet som består av jaktplan och luftavvärjning. Enligt Keränen arbetar jaktplan och luftvärnsvärn tillsammans dagligen och båda stöttar varandra.

”Luftvärn spelar en viktig roll och vi arbetar tillsammans. Fördelen med ett jaktplan, är att man kan föra det vart som helst för att där avvisa fienden."

Luftvärn går långsammare och dess roll är att få mer beständighet till luftförsvar i ett visst område. Jaktplanen kan flytta fokus till olika platser snabbt.

En av de stora frågorna kring HX-projektet har varit antalet maskiner. Är mer än 60 plan tillräckliga för att ge trovärdigt luftförsvar?

Beloppet baseras på den uppskattade fällningskvoten. När hemmaplansfördelen och den relativa prestationsförmågan beaktas, uppskattar flygvapnet att fällningsförhållandet är omkring ett till tio. Det betyder att ett Hornetplan kan fälla ett tiotal motståndares plan. Med 60 multiroll jaktplan kunde man således trovärdigt bekämpa 600 motståndarplan.

Med relativ prestanda avses utrustningens egenskaper och nivå för utbildning, som jämförs med motståndarens.

"För Hornetarna är den relativa prestandan rätt bra, men det börjar avklinga när de närliggande länderna förbättrar sin prestanda," konstaterar Keränen.

Lyssna på hela podden från Försvarsmaktens Youtube, Soundcloud eller Spotify.

´