Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Radio Kipinä: Kriisinhallinta tänään

Pääesikunta 10.12.2018 12.31
Tiedote

Everstiluutnantti Pasi Autio toimi Afganistanissa tiedusteluryhmän johtajana. Tehtävä haastoi ja opetti, erityisesti johtamista. Nyt Autio toimii kriisinhallintakeskuksen johtajana ja vastaa operaatioihin lähtevien rauhanturvaajien kouluttamisesta.

Radio Kipinän uudessa jaksossa everstiluutnantti Pasi Autio kertoo kriisinhallintaoperaatioista sekä rauhanturvaajien kouluttamisesta. Vieraana myös Libanonissa rauhanturvaajana palvellut reserviläinen Benjam Grönmark. Reservin vänrikki Grönmark oli ryhmänjohtajana ranskalais-suomalaisessa reservipataljoonassa (FCR).

"Yksikään päivä ei ollut samanlainen. Minulla oli komentoryhmä, ja kaikki lähtökohtaisesti teki partiota ja vartiota. Jos ei partioitu tai vartioitu niin sitten syötiin ja nukuttiin", Grönmark kertoo.

Everstiluutnantti Autio olin ennen Afganistaniin lähtöään yksikön päällikkö. Afganistanissa oli edessä erilainen ja haastava tehtävä tiedusteluryhmän johtajana. Autio kertoo, että ryhmä oli paljon liikkeellä ja useita öitä tuli vietettyä aavikolla.

"Arki muodostui pitkälti liikkeestä, koska vastuualue oli erittäin laaja. Auton mittariin tuli viikossa tuhat kilometriä paikallisia kärrypolkuja, ja yhdeksän kuukauden kohdalla piti vaihtaa varsikengät, kun ensimmäiset oli kävelty puhki", Autio muistelee.

Kuuntele koko podcast kriisinhallinnasta tästä linkistä.