PVJJK:n juhlaseminaarissa korostui kyberturvallisuuden tärkeys
Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK) vietti 16-vuotisjuhlaansa 15.6.2023 juhlaseminaarin merkeissä.
Seminaarin teemana oli Yhteinen kybertoimintaympäristö: Puolustusvoimat yhteiskunnan ja yritysten kanssa Suomen kyberturvallisuuden takaajana. Henkilöstö- ja kutsuvierastilaisuuteen Jyväskylän Sataman Viiluun oli kokoontunut noin 160 henkilöä. Lisäksi tilaisuutta seurasi iso joukko henkilökuntaa myös muilta paikkakunnilta etäyhteyksien avulla.
Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja, kommodori Juha Ravanti nosti seminaarin avauspuheessaan esiin tulevaisuuden kyberosaajien tärkeyden. Ala ja teknologia kehittyvät tällä hetkellä niin nopealla vauhdilla, että ammattitaitoa on ylläpidettävä aiempaa enemmän ja useammin.
Seminaarin puhujina olivat Pääesikunnan johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto, kaupunginjohtaja Timo Koivisto, työelämäprofessori Martti Lehto, JAMK:n teknologiayksikön johtaja Mika Karjalainen, Airbusin järjestelmäarkkitehti Hannu-Heikki Puupponen ja Telian Senior Business Manager Marko Koukka.
– Meidän kaikkien elämä on siirtynyt kybermaailmaan, totesi prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto heti puheenvuoronsa alkuun. Suomi on pitkälle digitalisoitunut yhteiskunta. Tietojärjestelmät ovat kehittyneet niin komplekseiksi, että niiden ylläpito on haastavaa ja se vaatii paljon kyberpuolustukselta.
Vähätiiton mukaan kyberturvallisuudessa voi kuitenkin selvitä. Esimerkiksi Ukrainan sodasta on saatu paljon oppeja. Ukraina tekee laajaa yhteistoimintaa länsimaiden kanssa ja kuuluu kyberpuolustuksessa maailman parhaimmistoon. Puolustusvoimat on rakentanut kyberturvallisuutta jo pitkään ja kyberpuolustukselle on oma kehittämisohjelmansa. Kyberpuolustusta ei voi kuitenkaan rakentaa vain virkamiesvoimin, vaan se vaatii yhteistyötä sitoutuneiden yritysten kanssa.
Useamman puheenvuoron aikana kävi ilmi, että Jyväskylä on Suomen kyberturvallisuuden koti. Kyberosaamisen lisäksi Jyväskylästä löytyy Suomen toiseksi suurin ICT-alan keskittymä Helsingin jälkeen. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto teki selväksi omassa puheenvuorossaan, että Jyväskylä haluaa olla potentiaalinen sijaintipaikkakunta Naton osaamiskeskukselle. Koivisto ehdotti, että osaamiskeskus voisi keskittyä strategisen datan käsittelyyn ja tehdä yhteistyötä Viron kyberosaamiskeskuksen kanssa.
Seminaarin parasta antia oli ehdottomasti puheenvuorojen jälkeinen paneelikeskustelu, jossa osallistujat vastasivat peukkua ylös- tai alaspäin näyttämällä erilaisiin väittämiin. Yleisökin sai osallistua äänestyksiin kättä nostamalla. Keskusteluun osallistuvien oli mahdollista antaa väittämiin lisäperusteluita äänestyksen jälkeen. Keskustelua käytiinkin hyvässä hengessä ja lähes yksimielisesti. Esimerkiksi kaikki kannattivat sitä, että kyberturvallisuuden opetusta tulisi lisätä kaikilla oppiasteilla. Paneelikeskustelun moderaattorina toimi kyberosaston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Laari.
Keskuksen johtaja, kommodori Juha Ravanti totesi juhlaseminaarin päätteeksi, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään jatkossa varmasti lisää.
Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus aloitti toimintansa 1.1.2007, kun Puolustusvoimien tietotekniikkalaitos yhdistettiin Maanpuolustusalueiden johtamisjärjestelmäosastojen ja tietotekniikkakeskusten kanssa. Virallinen vuosipäivä perustuu puolustusministerin 22.6.2005 tekemään päätökseen Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen perustamisesta.