Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat vastaa presidentti Ahtisaaren hautajaisten sotilaallisista kunnianosoituksista

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 8.11.2023 15.25
Tiedote
Kuvituskuva jossa on presidentti Martti Ahtisaari ja tämän elinvuodet 1937–2023. Kuvan oikeassa reunassa myös heraldisia ruusuja koristeina.

Presidentti Martti Oiva Kalevi Ahtisaari saatetaan haudan lepoon Martin päivänä perjantaina 10. marraskuuta 2023. Puolustusvoimat vastaa arvostetun entisen ylipäällikkönsä valtiollisten hautajaisten sotilaallisista kunnianosoituksista.

Puolustusvoimista hautajaispäivän kunniatehtäviin osallistuvat Maavoimien kunniakomppania, Puolustusvoimien kunniaosasto ja Kaartin soittokunta. 

Hautajaisten sotilaallisista järjestelyistä ja kunnianosoituksista vastaa Helsingin varuskunnan päällikkö ja Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Matti Honko. Kaikkiaan hautajaispäivän sotilaallisissa kunnianosoituksissa ja muissa järjestelyissä on mukana yhteensä noin 800 sotilasta, joista yli sata on kadetteja. 

Siunaustilaisuus Helsingin Tuomiokirkossa

Presidentti Ahtisaaren hautajaiset alkavat siunaustilaisuudella Helsingin Tuomiokirkossa kello 13. Arkkua kirkossa kantavat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Arkun edellä kulkevat Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara. Kunniavartiossa arkun äärellä on palveluksessa olevia everstejä ja kommodoreja, lippuvartiossa on Pääesikunnan sotilaita eri henkilöstöryhmistä. Kirkkoupseerina toimii eversti Vesa Laitonen apunaan majuri Maria Hokkanen.

Kunnianosoitukset Tuomiokirkon edustalla ja surusaatossa

Kunnianosoituksista Tuomiokirkon edustalla vastaavat Kaartin jääkärirykmentin asettama Maavoimien kunniakomppania ja Kaartin soittokunta. Kunniakomppaniaa johtaa kapteeni Jukka Saarela, Kaartin soittokuntaa johtaa Puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Pasi-Heikki Mikkola.

Presidentti Ahtisaaren surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkolta siunaustilaisuuden jälkeen. Saattue etenee reittiä Unioninkatu, Aleksanterinkatu, Mariankatu (päävartion kiertäen), Pohjoisesplanadi, Unioninkatu, Aleksanterinkatu, Mannerheimintie, Arkadiankatu, Pohjoinen Rautatiekatu, Mechelininkatu ja Hietaniemen hautausmaan poikki vanhan kappelin portilta Hietaniemen kappelille. Kansalaiset ovat tervetulleita seuraamaan surusaattoa reitin varrelle.

Surusaatto ja kunniaosasto pysähtyvät ja viettävät 60 sekunnin hiljaisen hetken Presidentinlinnan edustalla, minkä jälkeen kunniaosasto, signalisti ja rumpuryhmä suorittavat sotilaalliset kunnianosoitukset. Kunniaosasto koostuu Maa-, Meri- ja Ilmavoimien sotilaista. Kunniaosasto kantaa kielekkeistä valtiolippua ja sitä johtaa kapteeni Jani Lindholm.

Maanpuolustuskorkeakoulun kadetteja asettuu kunniakujaan Pohjoisesplanadille.

Hautaan lasku Hietaniemen hautausmaalla

Presidentti Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaan alueelle, jossa sijaitsevat presidenttien Mauno Koiviston, Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat. Arkunkantajina hautausmaalla toimii presidentti Ahtisaaren pojan Marko Ahtisaaren lisäksi presidentti Ahtisaaren entisiä adjutantteja. Hietaniemen hautausmaalle johtavien holvikaariporttien edessä rauhanturvaveteraanit ja kadetit muodostavat surusaatolle kunniakujan. 

Kunnianosoituksista Hietaniemen hautausmaalla vastaavat Kaartin jääkärirykmentin asettama kunniakomppania ja Kaartin soittokunta. 

Saattoväen poistuttua Puolustusvoimat asettaa presidentin haudalle kunniavartion kello 22 asti.

Presidentti Ahtisaaren kunniamerkit

Presidentti Martti Ahtisaari oli kansainvälisesti arvostettu valtiomies ja rauhannobelisti, joka teki työtä paremman maailman ja Suomen eteen. Tasavallan presidenttinä hän toimi Suomen Vapaudenristin, Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestarina. Ahtisaarelle myönnetyt korkeimmat kotimaiset kunniamerkit asetetaan siunaustilaisuudessa arkun päätyyn.

 

´