Försvarsmakten studerar obemannade system för att stödja försvaret

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 28.3.2022 13.30
Typ:Pressmeddelande

Försvarsmakten deltar i EU:s forskningsprojekt Integrated Modular Ground Systems (iMUGS), som utvecklar de obemannade systemens autonoma kapacitet och samarbetet mellan människa och maskin. Förutom den ledande staten Estland kommer, Finland, Frankrike, Tyskland, Belgien, Spanien och Lettland att delta i projektet. Förutom försvarsmakten kommer Bittium och Insta att delta i projektet. Projektet genomförs huvudsakligen med EU-finansiering.

En demonstration kommer att hållas i Kajaani den 30 mars, där industriföretag från Finland, Estland och Tyskland kommer att närvara. Demonstrationen använder ett obemannat markfordon tillsammans med en drönare för riskfylld spaning, till exempel med målsättning för en snabbare och mer omfattande situationsbild för att identifiera och lokalisera mål. FY-Composites, Senop, Environics och Centria kommer också att visa upp finsk expertis i demonstrationen.

Den finländska industrins deltagande i projektet stärker den nationella kompetensen och gynnar försvarsmaktens forsknings- och utvecklingsverksamhet. I projektet kommer försvarsmakten att experimentera och utvärdera samarbetet mellan obemannade lavetter som en del av människa-maskin-gruppen under arktiska förhållanden. I IMUGS-projektet är de obemannade lavetterna obeväpnade. Syftet är att förbättra samarbetet mellan människa och maskin. För att lyckas med krävande finska förhållanden krävs dataöverföringsteknik av hög kvalitet, där finskt kunnande är bland de bästa i världen. Syftet är att utveckla kunskap och teknik som lämpar sig för många framtida obemannade system, oavsett tillverkare.

Samarbetet mellan bemannade och obemannade system kan bland annat minska hotet mot egna styrkor, förbättra situationsmedvetenheten, förhindra felberäkningar på grund av trötthet och stress och förbättra den militära kapaciteten i situationer där den mänskliga insatshastigheten är otillräcklig.

Utvecklingen av vapentekniken, förändringen i bilden av krig och försvarslösningarnas långa utvecklingstider kräver att försvarsmakten utvecklar know-how och ny teknik i ett tidigt skede, eftersom resultaten av utvecklingsarbetet inte kommer att synas på slagfältet förrän om flera år eller årtionden. Deltagande i iMUGS-projektet är en del av det långsiktiga arbete genom vilket försvarsmakten utvecklar kompetensen hos obemannade system. Detta arbete har också utförts med partnerländer, till exempel i MUM-T-demonstrationen 2021 i Rovajärvi, där samarbete mellan obemannat och bemannat flyg utvecklades.