Puolustusvoimat kannustaa tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen
Puolustusvoimat on 3. helmikuuta 2016 antanut suosituksen tupakoimattomuuden edistämiseksi. Puolustusvoimien alaiset yksiköt laativat omat paikalliset ohjeistuksensa suosituksen pohjalta. Puolustusvoimissa työskentelee 12 000 henkilöä ja 20 000 varusmiestä suorittaa varusmiespalveluksensa vuosittain.
Suosituksen valmistelu on tapahtunut yhteistyössä keuhkoterveysjärjestö Filhan koordinoiman Tupakoimattomuuden edistäminen Puolustusvoimissa -hankkeen kanssa, johon Puolustusvoimien lisäksi osallistuu Syöpäjärjestöt. Hanketta rahoittaa RAY.
Ei täyskieltoa, vaan yhtenevät pelisäännöt
─ Suositus ei tarkoita täyskieltoa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytölle. Sen sijaan suositus takaa sen, että kaikissa Puolustusvoimien hallintoyksiköissä on jatkossa selkeät ja yhtenevät pelisäännöt, toteaa Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa.
Tupakointia ja nuuskausta seurataan
Puolustusvoimissa vuonna 2014 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 38 % varusmiehistä ja 22 % henkilökunnasta tupakoi vähintään satunnaisesti. Nuuskaa käyttää vähintään satunnaisesti 32 % varusmiehistä ja 13 % henkilökunnasta. Osa varusmiehistä ja henkilökunnasta uskoo nuuskan olevan vaaraton vaihtoehto tupakoinnille. Monet nuuskaajat eivät myöskään tiedosta sitä, että nuuska voi nopeasti aiheuttaa vaikean riippuvuuden. Kyselytutkimuksia on jatkettu vuosina 2015 ja 2016.
Varusmiehiä ja henkilökuntaa tuetaan tupakasta vieroittumisessa
Varusmiespalveluksen suoritusympäristöllä ja henkilökunnan esimerkillä on huomattava vaikutus varusmiesten tupakkatuotteiden käyttöön, käyttöä koskeviin asenteisiin ja lopettamismotivaatioon. Varusmiehiä innostetaan osallistumaan Intti ilman tupakka ja nuuskaa -kilpailuun. Tutkimusten mukaan henkilökunta puolestaan pitää työyhteisön tukea ja työnantajan tukikäytäntöjä tärkeimpinä onnistumistekijöinä tupakoinnin lopettamisessa. ”Puolustusvoimien terveydenhuoltoa ohjeistetaan ja koulutetaan antamaan tukea lopettamista pohtiville”, toteaa Puolustusvoimien ylilääkäri, lääkintäprikaatikenraali Simo Siitonen.
Puolustusvoimat tiennäyttäjänä
Puolustusvoimat on nykyaikainen organisaatio, jossa pyritään monin tavoin edistämään terveyttä ja terveellistä toimintakulttuuria. Esimerkiksi fyysisen toimintakyvyn edistämisessä Puolustusvoimat on lanseerannut käsitteen Suomen suurin kuntokoulu. Tupakkatuotteiden käytön ehkäiseminen ja lopettamisen tukeminen toimivat luonnollisena jatkumona tälle toiminnalle. Näin Puolustusvoimat haluaa olla esimerkillinen valtionhallinnon toimija myös tupakoimattomuustyössä.