Hyppää sisältöön

Puolustustutkimuksen vuosikirja 2024 esittelee kansainvälistä puolustustutkimusta

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Julkaisuajankohta 18.3.2024 9.57
Tiedote

Puolustustutkimuksen vuosikirjan 2024 teemana on kansainvälinen puolustustutkimus. Kirjassa esitellään monipuolisesti esimerkkejä monenvälisen tutkimusyhteistyön foorumeilla toteutetusta tutkimustoiminnasta.

Puolustusvoimien tutkimustoiminnassa hyödynnetään kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia laajasti.

Tutkimustoiminnassa Nato on ollut jo pitkään ennen liittoutumista tärkein yhteistyöfoorumi. Vuosikirjasta löytyy Nato-tutkimusyhteistyön toteutuksesta esimerkkejä kolmesta eri organisaatiosta: tiede- ja teknologiaorganisaatio STO (Science and Technology Organization), osaamiskeskus COE (Centre of Excellence) ja kansallisten puolustusmateriaalijohtajien konferenssi CNAD (Conference of National Armaments Directors).

Euroopan unionin tutkimusyhteistyöfoorumeista löytyy puolestaan kaksi esimerkkiä: Euroopan puolustusvirasto EDA (European Defence Agency) ja Euroopan puolustusteollisuuden kehittämisohjelma EDIDP (European Defence Industrial Development Programme). Esimerkit löytyvät myöskin Yhdistyneen Kuningaskunnan johtamasta kymmenen jäsenmaan kehysvaltiokonsepti JEF:n (Joint Expeditionary Force) sekä pohjoismaisesta puolustusyhteistyö NORDEFCO:n (Nordic Defence Cooperation) piirissä toteutetusta tutkimustoiminnasta. Yhteistyötä voidaan toteuttaa myös tarkoitusta varten muodostetuissa verkostoissa, joista yhtenä esimerkkinä on monikansallinen yliopistoyhteistyö.

Kaikkea tutkimusta ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa kansainvälisenä yhteistyönä. Syynä tähän voi olla esimerkiksi tietoturva, tai yksinkertaisesti vaadittava vahva kansallinen näkökulma. Näistä jälkimmäisestä on esitetty kirjassa yksi esimerkki, missä on tutkittu suomalaiseen yhteiskuntaan pitkällä aikavälillä keskeisesti vaikuttavia muutostekijöitä.

Antoisia lukuhetkiä!

´