Pohjoismainen puolustusyhteistyö syvenee sotilasoptroniikassa ja johtamisjärjestelmäalalla - samalla uudet FISE-puitesopimukset maavalvontasensoreiden ja kognitiivisten HF-radioiden hankintoihin

Norja ja Tanska liittyivät huhtikuussa 2024 allekirjoitetun sotilasoptroniikan toimeenpanoasiakirjan mahdollistamiin puitesopimuksiin. Pohjoismainen yhteistyö saa nyt jatkoa johtamisjärjestelmäalan toimeenpanoasiakirjalla. Samalla uusia puitesopimuksia solmittiin miehittämättömien maavalvontasensoreiden ja kognitiivisten HF-radioiden hankinnasta.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja kenraalimajuri Tero Ylitalo ja Ruotsin puolustusmateriaaliviraston (FMV) johtamisjärjestelmäosaston johtaja, Rebecca Ihrfors allekirjoittivat 2. huhtikuuta 2025 johtamisjärjestelmäalan (C4I, Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) toimeenpanoasiakirjan, johon kutsutaan liittymään myös Norja ja Tanska. Asiakirja kattaa järjestelmät, jotka tuottavat yhteisen tilannekuvan, viestiyhteydet, tiedustelutiedon sekä päätöksenteon tuen johtamistoimintojen käskyjen antoon ja joukkojen johtamiseen. Samalla allekirjoitettiin sotilasoptroniikan FISE-puitesopimus ruotsalaisen Bertin Exensor Ab:n kanssa ja johtamisjärjestelmäalan FISE-puitesopimus suomalaisen KNL:n (Telenor Maritime Oy) kanssa.
Bertin Exensor Ab:ltä on sopimuksen puitteissa mahdollista hankkia miehittämättömiä maavalvontasensoreita, jotka ovat itsenäisesti toimivia ja maastoon sijoitettavia valvontalaitteita. Ne kykenevät havaitsemaan esimerkiksi ajoneuvojen, henkilöiden tai aseiden laukauksien aiheuttamaa liikettä, ääntä tai muita tunnusmerkkejä. Sensorit voivat välittää kertyneitä havaintoja eteenpäin esimerkiksi radioyhteyden avulla. Norja ja Tanska päättivät liittyä tähän puitesopimukseen heti.
Sopimus KNL:n kanssa mahdollistaa kognitiivisten HF-radioiden (High Frequency) hankinnat. Kognitiiviset HF-radiot ovat itsenäisesti radioviestintäympäristöä arvioivia ja sen mukaisesti toimintaansa sopeuttavia radiolaitteita. Ne osaavat automaattisesti valita käyttöönsä parhaan mahdollisen taajuuden ottaen huomioon häirinnän, kuormituksen ja muut radiotaajuiset olosuhteet. HF-taajuusalue mahdollistaa viestinnän pitkillä, horisontin taakse ulottuvilla etäisyyksillä.
Suomi ja Ruotsi ovat solmineet jo aiemman sotilasoptroniikan toimeenpanoasiakirjan alla puitesopimukset Aimpoint Ab:n kanssa 26. elokuuta 2024 ja Senop Oy:n kanssa 6. marraskuuta 2024. Norjan ja Tanskan mukaantulo sopimuksiin vahvistaa entisestään pohjoismaista puolustusyhteistyötä, huoltovarmuutta ja yhteensopivuutta.
Nyt solmitut puitesopimukset ovat voimassa aluksi kymmenen vuotta, jonka jälkeen ne jatkuvat automaattisesti vuoden kerrallaan. Sopimuksiin voivat myöhemmässä vaiheessa liittyä myös muut pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön osallistuvat NORDEFCO-maat. Lisäksi puitesopimusten ehtoja sovelletaan Suomessa Rajavartiolaitokseen, Tulliin, Rikosseuraamusvirastoon sekä poliisiviranomaisiin. Näillä viranomaisilla tulee olla sopimusten käyttöön omat, asianmukaiset suorahankintaperusteensa.