Hyppää sisältöön

Naton harjoitustoiminnan suunnittelun yhteensovittamiskokous järjestettiin Helsingissä

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 27.4.2023 12.00
Tiedote

Naton harjoitustoiminnan suunnittelun yhteensovittamiskokous (NATO Exercise Programme Alignment Conference, NEPAC) järjestettiin Helsingissä 25.−26.4.2023. Kokous toi yhteen Naton komentorakenteen johtoportaat, kaikki jäsenmaat sekä Ruotsin yhteensovittamaan Naton ja liittolaisten harjoitusohjelmia siten, että niiden muodostama kokonaisuus tukee Naton harjoitustoiminalle asettamien tavoitteiden saavuttamista ja edelleen Naton kykyä tehtävien täyttämiseen.

Kokouksen avaussanat lausui ja ohjauksen työlle antoi Naton operatiivisen johtoportaan johtoesikunnan (SHAPE) apulaisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Hubert Cottereau, ja isäntämaan puolesta osallistujille puhui Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Rami Saari. He molemmat korostivat turvallisuusympäristön rajua muutosta viime vuosien aikana. Muutos osoittaa selvästi, että sotilaallisen voiman merkitys on keskeinen ja sen käyttö säilyy yhtenä työkaluista.

Kenraalimajuri Saari korosti, että Suomi on historiansa ja geostrategisen sijaintinsa takia suhtautunut puolustukseensa aina erittäin vakavasti. Saaren mukaan valmius on luonnollisesti haaste reserviin perustuville joukoille, mutta Puolustusvoimat työskentelee parhaillaan näiden valmiusvaatimusten parissa. Tämä on Nato-jäsenenä yksi tärkeimmistä painopisteistä lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Suomen varusmies- ja reservijoukkojen koulutus jatkuu tästä huolimatta suunnitellusti, eikä suuria muutoksia ole odotettavissa.

Suomen näkökulmasta integraatio Naton harjoitusohjelmaan on hyvässä vauhdissa.

– Meidän on edelleen parannettava yhteensopivuutta ja liittoutuman kykyä täyttää tehtävänsä, joten aiemmin perinteisiä kansallisia harjoituksia tullaan toteuttamaan enemmän muiden liittolaisten osallistuessa, Saari sanoi. 

Ohjauksessaan kenraaliluutnantti Cottereau korosti, että harjoitustoiminta on ensisijainen väline Naton operatiivisen valmiuden ylläpitämisessä ja pelotteen ylläpidossa. Hänen mukaansa se on yksi kollektiivisen puolustuksen vahvuus ja liittouman yhtenäisyyden perusta.

– Työ Naton uuden joukkorakenteen osalta etenee hyvin. Kaikissa liittouman harjoituksissa tästä eteenpäin on tavoitteena harjoitella paljon lähempänä todellista tilannetta. Kuluneen vuoden tapahtumat ovat opettaneet meille paljon, ja meidän on otettava nämä opit nopeasti osaksi harjoittelua.

Kokonaisuutena kokous oli menestys. Sille asetetut tavoitteet saavutettiin hyvin, ja aika käytettiin tehokkaasti. Kaikki osallistujat osallistuivat aktiivisesti ja pystyivät myös aktiivisesti vaikuttamaan tulosten saavuttamiseen.

Nato-delegaation vanhin sekä Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö

´