Hyppää sisältöön

Johtamisjärjestelmiä valvotaan ja suojataan myös harjoituksissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 4.3.2024 10.15
Tiedote

Kybertoimintaympäristö on kiinteä osa nykyaikaista sodankäyntiä. Kybertoiminta voi olla viiden vuoden päästä erilaista, mutta merkitys perinteisessä sotilaallisessa toiminnassa ei tule vähenemään, koska taistelukenttä teknologisoituu jatkuvasti. Verkottuneessa maailmassa mikään taho ei pysty yksin verkostoja suojaamaan, työ pitää tehdä kansainvälisesti yhteistoiminnassa. Tietoverkot ja -järjestelmät vaativat kybersuojaamista ja valvontaa – myös harjoitustoiminnassa.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus kokoaa Nordic Response 24 -harjoituksen kybertilannekuvan Puolustusvoimille sekä johtaa kansallisen kyberpoikkeamanhallinnan. Johtamisjärjestelmäkeskus valvoo ja suojaa harjoituksessa tuottamansa tietoverkot ja johtamisen tuen palvelut, kuten operatiiviset johtamisjärjestelmät.

”Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberjoukot ovat valmiudessa aina, kun Nordic Response 24 -harjoitusverkko on tulilla.  Harjoitusverkkoa valvotaan harjoituksen alusta loppuun”, kertoo Johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosaston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Laari.

Kyberosastolla on Nordic Response 24 -harjoituksessa myös omaa harjoitustoimintaa, jonka tarkoituksena on kehittää kansainvälistä yhteensopivuutta, kehittää osaston omia toimintoja, ja harjoittaa omaa palkattua henkilökuntaa.

Kyberoperaatiokeskus kokoaa tilannekuvan

Johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberjoukot kehittävät Nordic Response 24 -harjoituksessa kyberoperointikykyä, reagointinopeutta ja erilaisia kybertaitoja, jotka ovat menestyksekkään taistelun edellytyksiä. Päätöksenteon perustana on laadukas kybertilannekuva.

”Tehtävänämme on tarkkailla, että järjestelmiä käytetään asianmukaisesti ja siellä ei ole liikennettä mitä sinne ei kuulu. Tilannekuvan tietovirtojen ja analyysin kehittäminen on jatkuvaa työtä. Pyrimme vaikuttaviin ja laadukkaisiin analyyseihin ja Nordic Responsen kaltainen iso harjoitus tarjoaa hyvät puitteet tämän työn harjoittelemiselle ja kehittämiselle”, everstiluutnantti Laari kertoo.

Kybersuojaaminen on tiivistä kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä

Kyberosaston tärkein harjoitustavoite on kehittää kansallista ja kansainvälistä yhteisoperointikykyä ja tilannetiedon jakamista koko valtakunnan alueella. Suomi, Ruotsi, Norja ja Yhdysvallat harjoittelevat yhdessä myös tietojärjestelmien ja -verkkojen suojaamista kyberuhilta. Nordic Response 24 -operaatioverkko kybersuojataan niin joukkojen siirtymän, varsinaisen operoinnin kuin purunkin aikana.

”Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus vastaa Puolustusvoimien yhteiskäyttöisistä tietojärjestelmistä ja Puolustushaarat ja laitokset omista järjestelmistään. Teemme hyvää ja tiivistä yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, jotta saamme kokonaisuuden toimimaan. Paras oppi meille harjoituksesta on toimiminen osana isoa kansainvälistä harjoitusta. Naton jäsenenä olemme entistä tiiviimpi osa myös Naton kyberyhteisöä. Monikansallinen tiedonvaihto ja tilannekuvan jakaminen on tiivistynyt entisestään”, everstiluutnantti Laari summaa.

´