Reccex 17 – Ammattitaidon ylläpito vaatii kansainvälistä yhteistyötä
Suojelun erikoisosasto on kansallinen ja kansainvälinen suorituskyky.
Porin prikaatissa sijaitsee Puolustusvoimien Suojelun osaamiskeskus. Suojelualan kalusto ja osaajien ammattitaito ovat monipuolisessa käytössä kaikissa Puolustusvoimien lakisääteisissä tehtävissä. Kansainvälinen harjoittelu kasvattaa ammattilaisten osaamista ja joukkojen kansainvälistä yhteensopivuutta. Rajat ylittävän yhteistyön avulla harjoitellaan myös sotilaallisen avun antamista ja vastaanottamista.
Reccex 17 -harjoitukseen osallistuu mm. tanskalaisia suojelumiehiä.
Suojelun osaamiskeskus järjestää opetuksen, henkilöstön, kaluston sekä toimitilat valtakunnallisille suojelu- ja pelastusalan kurssille. Kursseja järjestetään pääasiassa palkatulle henkilöstölle ja kadeteille. Vuosittain Säkylään matkustaa kurssitettavaksi noin 150 henkilöä. Keskukseen kuuluu Suojelun erikoisosasto sekä Suojelukomppania. Suojelukomppania kouluttaa asevelvollisia sodan ajan tehtäviin ja vastaa ammattisotilaiden täydennyskoulutuksesta. Suojelun erikoisosasto pitää yllä korkeaa toimintavalmiutta.
Suojelun asiantuntijoiden ja koulutuksen takuuna toimii jatkuva kansainvälinen yhteistyö. Erityisesti suojelun kaltaisilla aloilla, jotka vaativat korkean tason jatkuvasti päivittyvää erityisosaamista, kansainvälinen sotilaallinen yhteistyö on välttämättömyys. Se ylläpitää Puolustusvoimien kykyä tukea muita viranomaisia ja antaa sekä vastaanottaa kansainvälistä sotilaallista apua.
– Suomi on Naton laajennetun kumppanuuden maa. Tästä syystä Suomi on mm. sitoutunut lähettämään Suojelun erikoisosaston 60 vuorokauden varoitusajalla tehtäviin ulkomaille (Nato Response Force – Response Force Pool, NRF RFP). Mahdolliseen operaation osallistuisi palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä. Nato-sitoumuksen lisäksi Suojelun erikoisosasto on ilmoitettu YK-joukkopooliin, kertoo Suojelun erikoisosaston johtaja, kapteeni Juha Soutolahti.
– Harjoittelemme viikoittain kotimaassa muiden viranomaisten kanssa, annamme virka-apua ja tutkimme suojelualaa. Suojelujoukkomme tukevat tarvittaessa suurten henkilö- ja kalustomäärien puhdistamisessa, esimerkiksi suuronnettomuuksissa, Soutolahti tarkentaa virka-aputehtävien luonnetta.
Harjoituksissa päästään vertailemaan kalustoa ja toimintatapoja sekä oppimaan toisilta.
Kalusto kestää kansainvälisen vertailun
Suojelun osaamiskeskuksesta löytyy sekä asiantuntemusta että korkeatasoista kalustoa. Kansainvälisestä harjoittelusta hyödytään konkreettisesti kalustoa ja toimintatapoja vertailemalla sekä yhteiseen kehitystyöhön osallistumalla. Kansainvälinen yhteistyö on myös kustannustehokas tapa kehittää toimintaa.
– Vahvuutemme on laaja-alainen osaaminen. Monipuolinen kalustomme on laadukasta sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta, Soutolahti vertailee.
Lue lisää Suojelun erikoisosastosta tästä.