Hyppää sisältöön

Tal av kommendören för armén vid paraden på Finlands självständighetsdag i S:t Michel

Armén
Utgivningsdatum 6.12.2018 12.16
Tal

Tal av kommendören för armén vid paraden på Finlands självständighetsdag i S:t Michel 6.12.2018

Ärade veteraner och lottor från våra krig, ärade kvinnor och män, soldater,

I år firar vi försvarsmaktens 100-årsjubileum. Under det gångna året har jubileet firats på många olika sätt. Idag kulminerar jubileumsåret i självständighetsdagens riksparad här i S:t Michel, Högkvartersstaden. Jubileumsåret får en värdig avslutning.

Det är försvarsmaktens huvuduppgift att förebygga att Finland blir föremål för militära maktmedel. Den förebyggande förmågan är en subjektiv uppfattning. Som soldater vet vi vilken prestationsförmåga försvarsmakten har, men det räcker inte. Varje finländare har en egen föreställning om försvarsmaktens förmåga och samma sak gäller också för hur Finlands försvarsförmåga uppfattas av människor och stater utanför Finlands gränser.

Den förebyggande verksamheten grundar sig på prestationsdugliga trupper och en stark försvarsvilja. Det lönar sig inte för oss att hålla vårt ljus under skäppan. Försvarsmakten måste vara en del av samhället, leva i tiden och visa upp sig utåt, såväl för de egna medborgarna som utanför Finlands gränser. Våra övningar och olika försvarsevenemang på olika håll i Finland skapar trovärdighet och förbättrar försvarsandan. Rätt slags kommunikation utåt och internationella övningar och besök ökar vår trovärdighet utanför våra gränser. Vi ska låta vårt budskap ljuda öppet och klart.

Sin uppgift har försvarsmakten utfört väl, det är ju redan 70 år sedan våra senaste krig. Ifall den förebyggande verksamheten inte räcker till, måste försvarsmakten ha trovärdig förmåga att slå tillbaka en angripare. Sin förmåga att fullgöra även denna uppgift har försvarsmakten visat såväl under vinterkriget som under fortsättningskrigets avvärjningsstrider. Tolvajärvi, Raate och Tali-Ihantala faller inte i glömska. Detta har vi er, veteraner och lottor från våra krig att tacka för.

Jubileumsåret Försvarsmakten 100 kulminerar idag i självständighets-dagens riksparad här i S:t Michel. Vårt försvar bygger fortfarande nu och framöver på allmän värnplikt, en bred reserv och på att hela landet försvaras. Fundamenten håller fortfarande. Veteranerna och lottorna från våra krig visade med sina gärningar att vi har ett trovärdigt försvar och garanterade oss kommande generationer ett självständigt fosterland. Försvarsmakten av idag bevarar veteranernas arv och förebygger genom sin existens att Finland blir föremål för militära maktmedel.

De grundläggande fundamenten för vårt försvar består. Allmän värnplikt, en bred reserv och att hela landet försvaras gäller fortfarande. Genom den allmänna värnplikten får vi alltså tillräckliga och välutbildade krigstida trupper. Dessutom utgör den grunden för en stark förvarsvilja. Själv ser jag värnplikten som en del av ett demokratiskt samhälle, där alla unga i Finland: kvinnor och män, inleder sin beväringstjänstgöring med samma utgångspunkt, oberoende av bakgrund. Detta är fullständigt exceptionellt, om man så ser sig om var som helst i världen. Ni ungdomar är exempel på att systemet fungerar och på dess prestationsförmåga.

Våra paradtrupper representerar försvarsmaktens främsta prestationsförmågor, den modernaste vapenutrustningen och den bästa prestationsförmågan. Vårt försvar är på en hög nivå. Vi bör också framöver hålla den materiella basen för vår prestationsförmåga uppdaterad, den är en del av en trovärdig försvarsförmåga.

Vi har ett tidsenligt försvar på hög nivå. Vi måste även i framtiden säkerställa att vår försvarsmateriel är tillräcklig och tidsenlig. Endast så kan vi bevara vår trovärdighet. Försvarsviljan är grunden för allt, och den måste vi finländare värna om. I fråga om detta innehar vår ungdom en nyckelposition.

Försvarsviljan är det viktigaste elementet i ett trovärdigt försvar. Utan den är allt annat betydelselöst. Också enligt de senaste opinionsmätningarna skulle nästan 70 procent av Finlands folk vara berett att försvara Finland med vapenmakt, även om resultatet förefaller osäkert. Ingen annanstans, alltså ingen annanstans i världen, finns det siffror som kommer ens i närheten av dessa. Vi har en finländsk försvarslösning, för oss finländare. Den är bra och trovärdig. Låt oss bevara den som sådan.

Soldater,

Låt oss utbringa ett trefaldigt leve för vårt självständiga fosterland.

´