Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Digitalisaatio ja tekoäly luovat mahdollisuuksia, mutta myös uhkia

Pääesikunta
11.11.2019 8.30
Tiedote

Tiedon määrä ja saatavuus vaikuttavat merkittävästi sodankäyntiin. Tuotamme dataa niin valtavia määriä, ettei sen käsittely ja analysointi ole tulevaisuudessa mahdollista ilman digitalisaatiota ja tekoälyteknologiaa, totesi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen puheessaan 231. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 11. marraskuuta 2019.

Kenraali Kivisen mukaa tiedon analysointikyky kasvattaa operaatiotempoa ja muuttaa operaatioiden suunnittelua ja johtamista.
- Kyse on sodan kuvan kokonaisvaltaisesta muutoksesta. Tulevaisuudessa digitalisaatio- ja tekoälyratkaisut integroidaan osaksi tiedustelu-, valvonta-, johtamis- ja maalittamisjärjestelmää. Uudet tiedustelu- ja valvontasensorit havaitsevat taistelukentän kohteet entistä paremmin. Tekoäly analysoi keskeytyksettä kaiken tiedon ja arvioi tehokkaimman, nopeimman ja turvallisimman tavan vaikuttaa kohteeseen.

Kivinen mainitsee, että operaatiotempon ja vaikutuskyvyn lisäksi digitalisaatio mahdollistaa puolustusjärjestelmän aiempaa paremman toiminnallisen hajauttamisen.
- Verkoston eri osat pystyvät toimimaan itsenäisesti ja tarvittaessa korvaamaan toistensa ominaisuuksia. Siten uusista järjestelmistä rakennetaan entistä taistelunkestävämpiä vastustajan vaikutukselle.

Digitalisaatio ja tekoäly tehostavat toimintaa, mutta luovat myös mahdollisuuksia järjestelmän väärinkäytölle kansainvälisten sopimusten tai etiikan vastaisesti.
- Eettisesti arveluttava tilanne muodostuu, mikäli vastustaja antaa autonomisten, tappavaa voimaa käyttävien järjestelmien toimia tekoälyn päätösten perusteella ilman että ihminen osallistuu päätöksentekoon. Toisena esimerkkinä on kyberympäristössä tapahtuva tiedustelu ja vaikuttaminen, johon digitalisaatio ja tekoäly luovat aivan uusia mahdollisuuksia ja uhkia.

Kenraali Kivisen mukaan kansallinen varautuminen, viranomaisten välinen yhteistyö ja Suomen kokonaisturvallisuuden malli ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.
- Olette tänään kuulleet tulevaisuudennäkymiä kyberturvallisuudesta ja digitalisaatiosta. Ilmiöinä ne liittyvät toisiinsa, sillä digitalisaation kehitys mahdollistaa aiempaa laaja-alaisemman kybersodankäynnin. Niihin liittyvät turvallisuusuhkat ovat vaikeasti ennustettavissa, varoitusajoiltaan lyhyitä ja seurannaisvaikutuksiltaan arvaamattomia.

Puolustusvoimain komentajan puhe kokonaisuudessaan