Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Raivaajaosasto Sääksi ja Suojauskomppania rekrytoivat

Rannikkolaivasto 5.4.2017 14.35
Uutinen

Rannikkolaivaston maakuntajoukot rekrytoivat tänä keväänä uusia henkilöitä mukaan toimintaansa. Merellisestä toiminnasta aluksilla vastaa Raivaajaosasto Sääksi ja pääosaksi maalla tapahtuvasta toiminnasta Suojauskomppania. Molemmat ovat saavuttaneet kymmenessä vuodessa korkean osaamistason. Laaja-alaisesta siviiliosaamisesta on hyötyä kummassakin joukossa.

Yhteistä joukkojen jäsenille on pääsyvaatimukseksikin asetettu korkea maanpuolustustahto ja osallistuminen 4 - 6 harjoitukseen vuosittain. Liittyminen edellyttää varusmiespalvelusta tai erikoiskoulutusta/-osaamista sekä riittävää fyysistä kuntoa (kunto testataan ja jäsenille rakennetaan kunto-ohjelma). Jäseniltä edellytetään sitoutumista toimintaan 2 - 6 vuodeksi.

Raivaajaosasto Sääksi

Raivaajaosasto raivaa merellä

Raivaajaosasto Sääksi toimii Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueen yhteydessä. Aluskalustona sillä on Kuha- ja Kiiski-luokan raivaajia, joiden lisäksi komentoaluksena käytetään linnakevenettä.

- Meillä on rutiinitaso korkealla. Perusjoukko on pysynyt pitkään samana, mutta uusia kaivataan ikänsä puolesta poistuvien tilalle, kertoo raivaajaosaston päällikkö Tatu Virta.

Osasto harjoittelee nimensä mukaisesti merellistä miinanraivausta sekä toimintaa tukevia tehtäviä.

Vuosirytmi kulkee nousujohteisesti alkaen kevään kuntotesteistä ja merikelpoisuuden osoittamisesta. Kesän tullen osasto suuntaa aluksillaan merelle omiin harjoituksiin. Syksyisin on mahdollisuus harjoitella merivoimien isoissa harjoituksissa yhteistoiminnassa muiden alusten kanssa.

Pienessä yksikössä aluksella kaikki tekevät lähes kaikkea sotilasarvoista riippumatta hyvässä yhteishengessä. Vanhat konkarit kouluttavat kokelasjäseniä niin peräkannella kuin ohjaamossakin. Rannikkolaivaston palkattu henkilöstö on ollut mukana toteuttamassa laajoja koulutuspaketteja, esimerkiksi sotilaskoneenhoitajakurssin, joka tuotti monta uutta Kiiski-luokan konepäällikköä.

Raivaajaosasto hyödyntää miehistönsä siviiliosaamista. Kiiski-luokallakin alkaa olla tietotekniikkaa siinä määrin, että bittinikkarit tulevat tarpeeseen, yhtä lailla kuin perinteisempien alojen taitajat, olipa kyse sitten englanninkielestä tai dieselmoottorin huollosta.

Suojauskomppania suojaa kohteet ja henkilöt

Suojauskomppania on Rannikkolaivaston 8. Huoltolaivueen yhteydessä toimiva maakuntajoukko, joka liikkuu rannikolla tehtävänään suojata kohteita tai henkilöitä.

Suojauskomppaniassa meillä on hyvä yhteishenki ja motivaatio korkealla, pääsemme aktiivisesti osallistumaan moneen sellaiseenkin tapahtumaan, mihin moni muu reserviläinen ei pääse, toteaa komppanian päällikkö Saku Helle.

Tällaisia tapauksia voi tulla esimerkiksi virka-aputehtävissä, jotka voivat olla myös ns. kovia tehtäviä, joissa Suojauskomppania tukee palkatun henkilöstön toimintaa.

Suojauskomppanian henkilöstö saa koulutuksen aseelliseen voimankäyttöön. Komppanian mukana reserviläiset pääsevät myös osallistumaan puolustusvoimien isoihin harjoituksiin.

- Esimerkiksi Northen Coasts -harjoituksissa me olemme vastanneet koko maapuolen vartioinnista laivojen osalta näiden satamavaiheen aikana, silloin kun harjoitukset on toteutettu Suomessa, kertoo Helle, joka on ollut mukana toiminnassa jo yhtenä perustajajäsenenä.

Normaalioloissa Suojauskomppanian toiminta painottuu vartio- ja päivystystehtäviin puolustusvoimien kohteissa. Mahdollisten poikkeusolojen aikana tehtäväkenttä laajenee huomattavasti muun muassa seuranta-, tarkkailu-, etsintä-, kiinniotto-, ja jopa tuhoamistehtäviin. Suojauskomppania kuuluu Rannikkolaivaston 8. Huoltolaivueen kokoonpanoon, jonka toimintaa se tukee koko Saaristomeren alueella.

Päällikkö toivoo saavansa pian uusia jäseniä komppanian riveihin.

- Meiltä on siirtynyt yllättävän paljon väkeä puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen palvelukseen ja nyt toivomme löytävämme tilalle uusia miehiä tai naisia. Toimintaan kaivataan mahdollisimman monipuolista siviiliosaamista esimerkiksi aina IT-puolelta rakennusalalle. Tärkeintä on kuitenkin korkea maanpuolustustahto, Helle tähdentää.

Kiinnostuitko?

Rannikkolaivaston maakuntajoukkojen info- ja rekrytilaisuus pidetään 4.5.2017 klo 18.00 Pansion tukikohdassa, opastus portilta. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Raivaajaosasto Sääksi:www.maakuntajoukot.fi, [email protected]

Suojauskomppania [email protected]